4GoodCo Platform: социална иновация в няколко посоки

Голяма част от българските домакинства изпитват затруднение при разпределението на семейния бюджет и особено в частта с разпределението на средствата, които се отделят за храна. Истинско предизвикателство за много семейства е да могат да сложат на масата си не само качествена храна, но и такава, която да могат да си позволят на дневна база. В същото време статистиката сочи, че в България се изхвърлят около 700 000 тона храна всяка година – количество, което при правилно преразпределение, ще бъде достатъчно, за да се изхрани всеки гражданин на страната ни.

Платформата, която група предприемчиви млади хора създават има за цел да спомогне за намаляването на тази статистика. Много от ресторантите, бакалиите, магазините за хранителни стоки, кетъринг компании и други бизнеси, чиято основна функция е произвеждането или преработване на храна, не винаги успяват да реализират своите продукти по една или друга причина. А предложението е тази храна да се предлага през платформа. Условията не са сложни: храната трябва да бъде на намалена цена, но годна за консумация, прозорецът за продажба ще бъде ограничен в интервал до 4 часа, а първоначално предлаганата храна ще може да се взима само от мястото, което я предлага. На този етап фокусът ще бъде насочен само към потенциални клиенти от съответната локация.

По време на втория етап на разработване, платформата ще предлага функционалност, която ще дава възможност на потенциални дарители на храна да бъдат свързвани със съответните институции, които имат желание да приемат храната като дарение.

Платформата има и още една цел – да се превърне в дискусионен и образователен център на широката публика относно проблемът с изхвърлянето на органичен отпадък.

Можете да се включите и Вие, ставайки част от групата във Фейсбук

Коментари

Още новини