Събития по повод Деня на София – 17 септември

Тази година традиционните празнични церемонии, провеждани от Столична община, няма да се състоят поради мерките за ограничаване разпространението на Коронавируса.

Независимо от извънредните обстоятелства процедурата по определяне носителите на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се проведе успешно. Удостоените с награди, както и номинираните в различните области на културата, ще бъдат представени в специално заснет филм, който ще бъде излъчен на 17 септември от 22:00 ч. по БНТ1. Творческият екип, който подготви филма, включва Юрий Дачев, Стоян Радев, Никола Тороманов, Владимир Михайлов, Стефан Щерев.

От малкия екран наградените ще споделят мисли, свързани както с конкретната им работа, станала повод за отличието, така и с важната мисия на културата в моментите на изпитание, през които преминаваме.

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите "Литература"; "Театър"; "Музика"; "Визуално-пластични изкуства"; "Художествена фотография"; "Кино"; "Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда"; "Критика и журналистика в областта на културата"; "Танцово изкуство"; "Фолклорни сценични изкуства"; "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства". Присъжда се и Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Празничен концерт в район "Сердика" за Деня на София

На 17 септември от 18:00 часа в градинката "Майчин дом", бул. "Христо Ботев" район "Сердика" на Столична община организира празничен концерт, посветен на Деня на София.

В програмата участват Радо Шоу и народната певица Антония Рангелова.

17 септември – Ден на София в район „Младост“

По традиция администрацията на район „Младост“ отбелязва Деня на град София с празнични изяви. Тази година е организиран фолклорен концерт с участието на: Женски народен хор „София“, Фолклорна вокална група „Шопкиня“, Школа за народни танци „Сборенка“, народната певица Евелина Станчева с нейната внучка Евелин Станчева и народната певица Ана-Мария Трайкова и танцова група. Празничният концерт ще се състои на 17 септември 2020 г. от 18:30 ч. на лятната сцена в парка в „Младост 3“. Вход свободен.

17 септември – Ден на София в район „Оборище“

На 17 септември 2020 г. от 18:00 ч. в парк „Владимир Заимов“ ще се състои празничен танцов спектакъл и карнавално шествие, организирани от район „Оборище“, ОКИ ДК „Средец“ и Сдружение на танцовите дейци, по случай Деня на София. 

В програмата участват танцови колективи, носители на международни отличия от различни жанрове на танцовото изкуство, лауреати на национални и международни конкурси и фестивали: Клуб по спортни танци „Средец“ при ОКИ ДК „Средец“,Танцов ансамбъл „Здравец“ при ОКИ ДК „Средец“, Фолклорен ансамбъл „Люлин“, Танцов състав „Шопски наниз“, Балет „Веда Джуниър”, Танцова формация Full dance, Детско-юношески танцов ансамбъл „Изворче“ при НДД, Танцово ателие „Алегрета” при НДД.

Vintage summer party в кино "Кабана"

Кино „Кабана”, 17 септември, 18:30 ч., вход свободен

VINTAGE SUMMER PARTY

Организирано от Lindyhop Bulgaria (Dance School)

Ще има суинг, буги и други танци, ще има диджеи, танцьори

Националният политехнически музей представя изложбата „София – град на откриватели и учени със световна слава“

Националният политехнически музей представя изложбата „София – град на откриватели и учени със световна слава“

„София – град на откриватели и учени със световна слава“ е мобилна изложба на Национален политехнически музей – София. Тя представя живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени, родени и/или учили в нашата столица.

Тук попадат имената на: акад. Ангел Балевски – основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски – един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология – учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров – откривател на Lacto bacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов – български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Именно в София те са направили първите си стъпки към голямата международна научна сцена. Независимо че са специализирали и работили в най-известните университети в Европа и в САЩ, те никога не са пропускали да отразят своите корени и български творчески дух.

Изложбата е специално подготвена за Деня на София – 17 септември –  и се осъществява с любезното съдействие на Столична община. Изложбата е представена в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

Агенция „Кантус Фирмус“ Ви кани на тържествения концерт
„София – празнувай с класика!“

Любими класически музиканти ще се включат тази година в празника на столичния град. Агенция „Кантус Фирмус“ кани столичани на тържествения концерт „София – празнувай с класика!“, който ще се състои на 17 септември от 19 ч. на Платформата А6 зад НДК. Събитието ще събере на една сцена виртуозния пианист Георги Черкин, оперната дива Гергана Николаева и музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. Под палката на опитния маестро Григор Паликаров те ще зарадват публиката с някои от най-популярните класически творби на всички времена – пиеси от Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Албенис и филмови хитове от големия екран. Концертната програма е пъстър калейдоскоп от музикални шедьоври, вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Пиесите са в специални авторски аранжименти, създадени от Георги Черкин, които запазват оригиналното звучене, но го обогатяват с оркестров колорит. А красивият и топъл глас на Гергана Николаева ще пренесе слушателите в един свят на романтика и мечтателност. Известната оперна певица е участвала в много проекти, които разчупват стереотипите и по интересен начин обединяват различни стилове.

За всички музиканти събитието на 17 септември е очаквана и желана възможност да възобновят срещите си с публиката, прекъснати принудително през пролетта. Концертът обещава много емоции и неговото празнично послание е отправено както към публиката, така и към хората на изкуството, които продължават да са сред най-засегнатите от кризата с COVID-19.   

Концертът „София – празнувай с класика!“ се реализира с финансовата подкрепа на  Министерството на културата и е част от празничната програма за Деня на София в Календара на културните събития на Столичната община.

Коментари

Още новини