„ЛЮБЕН И ЕЛЕНА: за любовта към изкуството и изкуството на любовта“

Документалният филм на Ели Йонова ще бъде представен за първи път пред българската публика в Дом на киното на 15 октомври, от 20:30 часа

ЛЮБЕН И ЕЛЕНА: ЗА ЛЮБОВТА КЪМ ИЗКУСТВОТО И ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА“ е съвременна любовна история за известните художници Любен Бойков и Елена Попова, които емигрират от България в началото на 90-те години. Те намират убежище на остров Нюфаундленд и с течение на времето в техните творби започва да се отразява културата на мястото и влиянието на живота в емиграция. Разказът е конструиран по сценарий на Ели Йонова, която е и режисьор на филма. Оператор е Светослав Михайлов.

Като преминават различни социални системи и граници, Любен и Елена активно предизвикват съвременния климат на национализъм. За тях всяко място може да бъде наречено дом като доказателство, че няма универсална дефиниция за която и да било идентичност. С тяхната любов  към изкуството и чрез изкуството на любовта те ни напомнят, че най-големият риск е да ги приемаш като даденост.

Ели Йонова е успешен оператор в българското кино, позната с филми като „Сезонът на канарчетата“, „Смъртта може да почака“, „Дом за нежни души“, „Посетени от Господ“. От години тя живее в Канада. „Любен и Елена“ е режисьорският й дебют.

Очакваме Ви на #КИНО – със специална селекция от фестивални заглавия, които тръгват в разпространение, както и с програмата на „Европейско кино за учащи“, която стартира на 19 октомври 2020!

Коментари

Още новини