Международна онлайн дискусия: “Въздействието на изкуствения интелект върху нашето общество”

Европейски експерти обсъждат как изкуственият интелект променя животи, професии и образованието

На живо от София на 20  ноември учени от България, Германия и Швейцария ще обсъждат въздействието на изкуствения интелект върху нашето общество.

Събитието ще бъде открито от вицепремиера Томислав Дончев, еврокомисаря по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, председателя на  БАН акад. Юлиан Ревалски, директорът на фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер и посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен.

Бъдещето на изкуствения интелект се случва сега. Той променя нашия живот, преструктурира икономиката ни и начина, по който функционира обществото ни, но въпросът е колко много. Би ли могъл изкуственият интелект да помогне в борбата срещу пандемията КОВИД19? Готови ли са Централна и Източна Европа за изкуствения интелект? Трябва ли да се плашим от тази революционна технология да не би загубим работата или гражданските си права? Има толкова много въпроси, които трябва да предвидим и да обсъждаме ползите от изкуствения интелект, но също опасения и дори страхове.

Фондация „Конрад Аденауер“, Посолството на Швейцария в България и Българската академия на науките организират “Въздействието на изкуствения интелект върху нашето общество”:  онлайн събитие за повишаване на осведомеността, отворено към широката публика, учени и изследователи, взимащи решения, представители на индустрията, бизнеса и медиите.

Ключови говорители са Дирк Хелбинг, професор по изчислителни социални науки във Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH), Швейцария, проф. д-р Паул Лукович, ръководител на отдел по „Вградена интелигентност“ към Германския център за изкуствен интелект, Проф. д-р Румяна Стоилова, д-р Стефан Марков, проф. дфн Веселин Петров и Доц. Васил Киров от Института по философия и социология към БАН.

Вижте тук подробната програма (също и прикачена).
Работният език на конференцията е английски.

Следете излъчването на живо:
https://www.facebook.com/kas.bulgarien/posts/659878138023338 
във Фейсбук-събитието: 10.30 ч., 20 ноември (петък)
https://www.facebook.com/events/663461931007642

Коментари

Още новини