Книгите на януари с Темз и Антон по Дарик

Годината вече е 2021-а, но в някои отношения се усеща като 1984 г. И то не само заради случващото се по света, но и защото Джордж Оруел залива книжарниците. Темз и Антон от „С книги под завивките” по Дарик радио са подготвили задължителния месечен обзор на някои от най-любопитните (според тях) книги, които ще се появяват или вече са били издадени на български през януари.

А това определено е месецът на Джордж Оруел. Правата над творчеството на писателя паднаха и редица издателства се втурнаха да издават книгите му. Култовите "1984" и "Фермата на животните" се появяват в няколко нови издания и предлагат различни опции на читателите – не само откъм корици, но и откъм преводи, илюстрации и бонус съдържание. На български излизат и две по-непознати книги от Оруел - "Не оставяй аспидистрата да увехне"  и "Глътка въздух", книги, чиито главни персонажи отново преживяват своя личен бунт.

Сред това, което е спряло окото на Темз, е ново издание на „Древногръцки легенди и митове” от Николай Кун, с която множество поколения са пораснали, но продължава да е задължително и увлекателно четиво за всеки читател – от ученици до възрастни, които искат да си припомнят магическия свят на олимпийските богове и герои.

Вниманието ѝ привлича и „Мъжът с червеното палто“ на Джулиан Барнс, спечелил сърцата на стотици български читатели с романите „Шумът на времето“, „Единствената история“ „Лимони на масата“. Тази му книги бива представяна като „оригинален портрет на Бел епок с нейните герои и злодеи, с нейните писатели, художници и мислители… и на живота на един човек, изпреварил времето си”.

Третото предложение на Темз, за което да се оглеждате, е „Не се наказва вината, а куражът“. Тази книга съдържа 400 подредени хронологично  карикатури от българския творец Илия Бешков, който по време на Царска България и на социализма е бил постоянно следен  от службите като „опозиция и класов враг”.

За финал Темз отправя поглед към „Зора” от носителя на Нобелова награда Ели Визел, който като младеж оцелява в лагерите на нацистите, но губи семейството си. „Зора” е продължение на една от известните книги за Холокоста – трилогията „Нощта”.

Антон обръща внимание на редица жанрови книжни приключения. „Огледални убийства” е нов криминален роман от Антъни Хоровиц, автор на „Мозайка от убийства”. Тук отново писателят разказва за мистериозно престъпление, като използва похвата си „книга в книгата”. Т.е. читателят го очакват не една, а две истории в едно.

"Пиранези" е фентъзи от Сузана Кларк, автор на "Джонатан Стрейндж и мистър Норел". История за необикновена сграда - един безкраен лабиринт, изпълнен с чудатости, и неговите необикновени обитатели.

Завръщането в реалността е "Твърде много, никога достатъчно" от Мери Л. Тръмп. Става въпрос за поредната книга за американския президент Доналд Тръмп. Този разказ обаче идва от собственото му семейство – автор е племенницата му Мери, която разказва за сложните и разрушителни отношения във фамилията Тръмп и тяхното отражение върху изграждането на характера на човека, който отново е в центъра на вниманието дори в последните дни от мандата си.

Снимка: Дарик радио

Коментари

Още новини