20 проекти в цялата страна ще отбележат 8 март и постиженията на жените

8 март – Международният ден на жените, ще бъде отбелязан тази година с поредица от събития и инициативи в цялата страна, провеждани под егидата на Български фонд за жените. Това е празник, на който честваме  политическите, икономическите, научните и културните постижения на жените. Но той все още е и ден за политически разговори и активизъм.

На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие от повече от век. Благодарение на тази дълга традиция на борба, днес жените имат право да гласуват и да участват в управлението, да учат в университет и да работят срещу заплащане. И въпреки огромния напредък, който отбелязваме през последните десетилетия, пълното равенство между половете все още не е факт. Разликата в заплащането между мъжете и жените в България е 13,5%. Едва ¼ от народните представители в българския Парламент са жени. Под 16% от ръководителите и директорите на големите компании у нас са дами. На всеки две седмици една жена в нашата страна е убивана от свой съпруг, партньор, роднина или познат. В България има 360 000 самотни майки, като 72% от тях и децата им живеят на или под прага на бедността.

За да отбележи постиженията на жените и да продължи борбата за равнопоставеност, Български фонд за жените обяви през януари Конкурс за идейни проекти, посветени на Международния ден на жените – 8 март. Търсени бяха най-смелите идеи и активности, които са свързани тематично с 8 март и целят постигането на равнопоставеност, недискриминация и отстояване на правата на жените и момичетата.

Български фонд за жените получи 112 проектни идеи от 46 населени места, подадени от 59 организации с нестопанска цел, 12 неформални колектива и 41 физически лица в Конкурса „8 март“. Населените места, от които бяха изпратени концепции, включват малки и големи градове, както и села.

След оценка на проектите бяха избрани 20 проекти идеи, които ще бъдат реализирани на 8 март и през целия месец март 2021 г. 10 от инициативите, всяка от които е на приблизителна стойност 2 000 лв. ще бъдат финансирани от Български фонд за жените. Вижте кои са те тук.

Посолството на Кралство Нидерландия в България ще подкрепи други 7 инициативи, които ще се реализират в различни населени места и са насочени към теми като развитие на женското предприемачество; подкрепа и социална ангажираност на жени с ментални увреждания; промоция на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, сред които е и равнопоставеността на половете; взаимопомощ между жени, пострадали от домашно насилие; мястото на жените в науката и STEM, и други.

На Международния ден на жените ние отбелязваме и се гордеем със социалните, икономическите и политическите постижения на жените. Но все още много трябва да бъде направено. Много е важно както мъжете, така и жените, да се борят заедно за правата на жените, защото така печелим всички!“, заяви Н. П. Беа тен Тъшър, Посланик на Нидерландия в България.

Останалата част от проектите бяха подкрепени от Посолството на Швейцария в България, както и от технологичната компания Atos – световен лидер в дигиталната трансформация, облачните услуги и киберсигурността. Atos прилага различни политики в подкрепа на равнопоставеността на работното място и е сред работодателите с редица награди за ефективност в тази посока. Затова компанията застава зад проекти, с които да даде повече гласност на каузи, свързани с правата на жените.

По този начин в цялата страна ще се случат поредица от събития, които отбелязват постиженията на жените и търсят решения на все още съществуващите неравенства.

Сред останалите инициативи, които ще бъдат реализирани този март са: шествие за правата на жените в София; зин за историята на отбелязването на 8 март в България и по света; литературен конкурс за жени, които излежават присъди в Сливенския затвор; разкриване на вдъхновяващи примери и ангажиране на жените от местната общност в Радомир и околните населени места; политически дебати в Бургас и Карлово между кандидатките от партийните листи за предстоящите парламентарни избори; кампания, разказваща историите на успешни жени с увреждания; изложба и кампания на неформална група на жени бежанки от лагера в Харманли; популяризиране на постижения на 16 български художнички – 8 съвременни авторки и 8 художнички от миналия век; разработване и представяне на интерактивни материали, разкриващи предизвикателствата и правата на жените от различни епохи пред 120 учители и младежки работници от цяла България; групова изложба „Автопортрет в женски род“; историите на жените от Фермерския фестивал „Произведено във фермата“.

Повече подробности за инициативите, които предстои да бъдат реализирани в цялата страна и за процеса на подбора и финансирането им, можете да намерите на сайта на Български фонд за жените.

Източник: bgfundforwomen.org

Коментари

Още новини