Как тихо ни тровят: скритите отрови в човешкото тяло

Те са навсякъде и тихо ни тровят: така наречените "вечни химикали", които сериозно увреждат здравето ни. Тръгваме по следите на скритите отрови в човешкото тяло.

Кое е общото между водоустойчивото яке, опаковките на дълбоко замразените продукти и тиганите със специално покритие? Всички те с голяма доза вероятност съдържат тъй наречените перфлуороалкилирани вещества (PFAS). Към тях спадат около 4500 създадени от човека субстанции, които могат сериозно да увредят нашето здраве. Всички те или изобщо не се разграждат в природата, или имат много дълъг период на разграждане. Затова и експертите ги наричат вечни химикали.

Тефлон и вечни химикали

„PFAS са едни от най-опасните химикали“, уверява екоекспертът на Обединените нации д-р Роланд Вебер. Следи от тези химикали откриваме в почвата и в питейната вода, в животните, в храните, а оттам и в човешкото тяло.

Само един пример: у 98% от американците са открити остатъци от PFAS в кръвта. А изследвания в Индия, Индонезия и Филипините са доказали наличие на токсичните субстанции в почти всички взети проби от майчино мляко. Също и в Германия почти всяко дете носи в тялото си вечни химикали, като у една пета от децата концентрацията надвишава критичните стойности.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: Kyle Mackie on Unsplash

Коментари

Още новини