Кредити от Китай: как се прекършва политическа воля и се заробват цели държави

Китайските договори за кредити са просто заробващи. Те съдържат безброй капани, които ограбват държавния суверенитет на държавите-длъжници и прекършват политическата им воля. Така те стават играчка в ръцете на Пекин.

Единица с 12 нули - това е сумата в долари, която Китай е отпуснал като кредити на по-слабо развити държави. Договорите за тези милиарди са отчасти засекретени и съдържат силно заробващи клаузи, съобщават германските вестници „Ди Велт“ и „Зюддойче Цайтунг“. Те цитират международен екип от икономисти, който е анализирал над 100 такива договора на обща стойност близо 35 милиарда долара, сключени между Китай и 24 развиващи се държави. Тези договори последователно ограбват държавния суверенитет на кредитополучателите, прекършват политическата им воля и ги превръщат в играчка в ръцете на Китай, отбелязват двата вестника, цитирайки доклада на американските и германски икономисти, озаглавен „Как Китай раздава кредити“.

Както е известно, през последните години Пекин се превърна в главен кредитор на по-слабо развитите страни, включително и по линия на проекта „Един път, един пояс“, известен още като „Нов път на коприната“. Между 2008 и 2019 година Китай е отпуснал на въпросните страни близо един трилион долара кредити, изчисляват учените от Бостънския университет, които са част от международния екип. Сред държавите, получили най-големи кредити, са Пакистан, Венецуела и Ангола.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: Hennie Stander on Unsplash

Коментари

Още новини