Пандемията съсипва жените

Във времената на пандемия тези, които имат нужда от защита, не я получават. Най-потърпевши са жените, чиито проблеми се игнорират, пише Мануела Каспер-Кларидж.

Пандемията показа грозното си лице и доведе много хора до болест, смърт и отчаяние. Жените се сблъскват с това ежедневно, защото носят особено тежко бреме в условията на здравна криза. Те са по-засегнати от безработицата, имат по-ограничен достъп до здравни грижи и твърде често не получават никаква икономическа или социална подкрепа.

Пандемията сериозно засили неравенството между половете. Това е едно от депресиращите заключения в 408-страничния годишен доклад на "Амнести Интернешънъл". Всеки политик би трябвало да се запознае с него, тъй като положението на много жени е драматично.

Жените имат нужда от целенасочена подкрепа, а в много държави почти ги игнорират. В Индия изключително много жени изгубиха работата си по време на първата вълна от пандемията. Само през март и април 2020-а година те са над 15 милиона. Подобна е картината и в Латинска Америка.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Снимка: Luis Galvez on Unsplash

Коментари

Още новини