Купи прекрасен шал, помогни на хора след инсулт

Има ли качествен живот за хората, които са пострадали от инсулт? Какви грижи им се предлагат от обществото, от роднините и въобще? В рубриката „Чуй доброто“ на "Ники Кънчев Шоу" по Дарик, гостува Дорина Добрева. Дорина е създател на организацията „Асоциация за инсулт и афазия“. Тя разказва повече детайли по темите „Какъв е животът на човек претърпял инсулт?“ и „Как арт терапията помага за живота след него?“

Много е важна, според Дорина превенцията на инсултите. Има няколко ясни признаци които, загатват за бъдещ проблеми. Това са провлачването на говора, липса на фокус в зрението и невъзможност даденият човек да вдигне успоредно двете си ръце. Колкото по-бързо околните разпознаят симптомите, толкова по-голям е шансът за адекватна реакция и съответно хоспитализиране. По тези теми говори в Дарик Дорина. Тя представлява сдружение с нестопанска цел с визия да се намалят тежестта и последиците от инсултите в България. В основата на практикуваните методите се крие арт терапията.

Майката на Дорина госпожа Донка Димитрова преживява инсулт преди 5 години и грижейки се за нея, Дорина проглежда за всички тези проблеми на хората с инсулт. Донка не може да говори след инсулта, което е точно състоянието афазия. Затова общуването с нея е с очи, сочене и всички останали начини без говора. 

Дорина донесе в студиото на Кънчев шалове, които са изработени по картини на майка й и тези шалове се продават благотворително за нуждите на организацията им. "В началото майка ми рисуваше на малки, скромни фигурки, докато в един момент не се отключи тази сила и воля за живот.“, разказва Дорина. В момента едно от заниманията е именно рисуване на картини, които след това биват превръщани в шифонени шалове. Дорина открива българска компания репродуцираща нарисуваните картини в шалове. Синовете на ѝ съдават сайт, не случайно именуван Izpitanie.art, в който тези произведенията могат да се закупят. До момента са продадени над 200 шала, а поръчките продължават. „С тези шалове се опитваме да подскажем на хората, че има живот след инсулта.“, споделя Дорина. Към асоциацията могат да се присъединят доброволци от артсферата, рехабилитатори и хора, които са съпричастни, дори и да не са преживели това.

Поръчки за шалове и картини произведение на Донка Димитрова могат да се правят чрез фейсбук страницата „Izpitanie-art-Donka” или уебсайта на Izpitanie.art. За самите цели и мисията на асоциацията може да се прочете на уебсайта на Асоциацията за Инсулт и Афазия – Stroke.bg. Основната идея е да се помогне не само на хората претърпели инсулт, а и техните близки, грижещи се за тях. Включете се и вие!

Цялото интервю можете да видите и чуете ТУК

Източник и снимка: Дарик радио

Коментари

Още новини