Когато хиляди руснаци дойдоха в България

След разгрома им в Гражданската война, руските белогвардейци се спасяват с бягство от надигащия се комунизъм. Хиляди идват в България, където са приети като бежанци. Това е историята на бялата емиграция в България.

Руснаци в България идват още след първата революция в Русия през 1905 година. Първи след Великата октомврийска революция през 1917 година пристигат богати руски фамилии, повечето от които продължават на Запад, а големият наплив е след разгрома на Бялата армия, когато ген. Врангел и ген. Деникин акостират със сто кораба и около 100 000 войници. Стамболийски ги посреща, те са настанени в казарми и военни училища, като първоначално остават въоръжени. След избухнали вълнения, оръжията им се изземват, а те се пръсват из цялата страна.

В София и Варна са най-големите общности

С тъй наречения Нансенов паспорт (лична карта за бежанци, гарантираща им убежище), те могат да пътуват из страната, но с писмено разрешение от полицията. През трийсетте години на 20-и век в България има около 20 000 руснаци. До 1944 година те живеят в сплотени общности и допринасят за културното развитие на населените места. Най- многобройните общности са в София и Варна, но на практика техни представители има в цялата страна – както в градовете, така и в селата. Много от тях са образовани, интелигентни хора. Носталгията по родината е силна, но по-голям е страхът от комунистическата разправа.

Втората световна война, нападението на фашистка Германия над Съветския съюз и обявяването на България за съюзник на Германия поставя тези хора в много сложна ситуация. Дребен детайл от тяхната повратна съдба е например закриването през 1944 г. на началното училище за деца на белогвардейци във Варна. Подобна съдба имат и други учебни заведения, създадени от общността.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Заглавна снимка: Руски белогвардейци на борда на транспортния кораб "Саратов" напускат Крим

Коментари

Още новини