Зоран Заев: “Оптимист съм, че ще намерим решение на спора със София“

България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но се надявам спорът с България да намери решение след избирането на новото правителство в София, казва в интервю за ДВ македонският премиер Зоран Заев.

Тук поместваме само част от интервюто с премиера на Северна Македония Зоран Заев в телевизионното предаване на ДВ "Конфликта зона". Ето какво каза той във връзка със спора между Скопие и София, който блокира евроинтеграцията на западната съседка на България:

Сара Кели: Дотук пътят беше труден, а тепърва предстоят още много препъни камъни. Първоначално Франция блокира разширяването на ЕС. После Гърция спъваше процеса. Сега пък на пътя ви се е изпречила България, която преди беше настроена приятелски. Пита се: не трябваше ли да получите по-разширена сделка или гаранции от страните-членки на ЕС още от самото начало, преди да промените името на страната на Република Северна Македония?

Зоран Заев: Бавният процес на взимане на решения и нуждата това да става с консенсус представляват голям проблем, защото не е наша най-характерна черта да преговаряме с България или с Гърция, да водим диалог и дипломация, за да решим спорни въпроси, които съществуват от 30 години, като например спора между Северна Македония и Гърция за името. Но демонстрираме пред света, че тук, в Югоизточна Европа, и дори в страни кандидат-членки като Северна Македония, европейското поведение и практики не са ни чужди. Освен това представляваме много рядък, но и много ярък пример за функционираща мултиетническа и мултирелигиозна демокрация, който опровергава цялата тази представа за етнически граници и т.н. Все пак, накрая България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но много вярвам, че когато заработи парламентът в България и бъде съставено правителство, ще се отвори и възможност за решение.

Вижте цялото интервю в предаването Conflict Zone на ДВ на английски език ТУК

Коментари

Още новини