Националният исторически музей участва в изложба посветена на откриването на съкровище от венециански стъклени съдове в Черно море

На 27.08.2021 г. в Археологическия музей на гр. Бургас ще бъде открита изложба посветена на резултатите от археологическите подводни проучвания на Центъра за подводна археология и Националния исторически музей през 2020-2021 г. в залива Ченгене скеле.

Под ръководството на проф. д-р Иван Христов и гл. ас. д-р Найден Прахов от морските дълбини бяха извадени изключителни редки фрагменти от стъклени съдове.

Колекциите от стъклени находки на Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас включват 310 фрагмента, фрагментирани и цели съдове.

Находката е важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението, търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период. Съдовете най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в.

Изложбата се реализира по спечелен проект пред Министерство на културата на Центъра за подводна археология с партньори НИМ и РИМ Бургас. Предстои издаването на каталог на находките с интересни исторически студии за търговията в Черно море през Късното средновековие с вносни стъклени съдове.

Изложбата ще бъде представена и в София през 2022 г.

Коментари

Още новини