ФБР публикува документ от разследването на саудитска връзка с атаките от 11 септември

С благодарност към Свободна Европа!

ФБР публикува в събота вечерта разсекретен документ от 16 страници, свързан с логистичната подкрепа, предоставена на двама от саудитските похитители в подготовката на терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Документът описва контактите, които похитителите са имали със саудитски сътрудници в САЩ, но не предоставя доказателство, че саудитското правителство е било съучастник в заговора, предаде Асошиейтед прес. В него подробно са изложени множество връзки и свидетелски показания, които предизвикаха подозрението на ФБР за замесен агент на саудитското разузнаване.

Миналата седмица американският президент Джо Байдън издаде указ, с който нареди на Министерството на правосъдието да прегледа документите от разследването на ФБР за терористичните атаки и да прецени какво може да огласи в следващите шест месеца.

Близки на жертвите от 11 септември призоваха Байдън да не участва във възпоменателните церемонии по случай 20-ата годишнина от атентатите, ако не разсекрети документи, които според тях ще покажат, че саудитските власти са подкрепили заговора. Саудитска Арабия отдавна отхвърля съмненията, че има роля в нападенията, отнели живота на близо 3000 души.

Източник: Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Снимка: Lars Mulder from Pexels

Коментари

Още новини