ИТН се регистрира за изборите. Радев призова Борисов да се кандидатира за президент

С благодарност към Свободна Европа!

„Крайно време е Борисов да не използва своята партия като щит, а да защити честта ѝ като се кандидатира за президент“. Това каза в понеделник пред журналисти президентът Румен Радев.

Според него това е „логичният изход“ след всички коментари за предизвикателства от страна на бившите управляващи. Репликата на Радев дойде по повод обявеното намерение от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов името на кандидата на партията да бъде пазено в тайна „до последния ден“.

Той отхвърли обвиненията на ДПС и ГЕРБ-СДС, че е използвал влиянието си върху служебното правителство във връзка с провеждането на акциите на МВР срещу купуване на гласове по време на изборите.

По-рано през деня от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) се регистрираха за участие в парламентарните избори на 14 ноември. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов потвърди, че няма да бъде издигана кандидатура за президент. Преди седмици Трифонов обяви, че от партията подкрепят Румен Радев за поста държавен глава.

„В следващия парламент с ДПС и ГЕРБ е абсурдно да имаме каквито и да е било взаимоотношения. С всички останали, които влязат, особено що се отнася до „Демократична България“, предполагам ще влязат и новата формация („Промяната продължава“ бел. ред.), е логично да бъдем партньори“, каза Йорданов. Той добави, че смята, че в новия парламент „ще има разум“, след като в предишния това не е било така.

В ЦИК подписи за участие на президентските избори внесе и певицата Луна Йорданова.

Според правилата независимите и партийните кандидатури за участие на президентските избори могат да бъдат внасяни до 4 октомври. За регистриране в участие на парламентарните избори крайният срок е 29 септември.

Източник: Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Коментари

Още новини