„Вълче лято“ е първият самостоятелен трилър на скандинавската звезда Ханс Русенфелт

Два мъртви вълка. Кървава гангстерска разправа. Безпощадна наемна убийца. За няколко денонощия животът в иначе спокойния шведски град Хапаранда, разположен на границата между Швеция и Финландия, се преобръща надолу с главата. Предстои горещо, напрегнато, безжалостно лято… А авторът Ханс Русенфелт отдавна е доказал, че умее да създава напрежение и да държи читателите и зрителите на нокти. Той има зад гърба си седем суперуспешни криминални романа, написани съвместно с Микаел Юрт, и също така е създател и сценарист на телевизионния феномен „Мостът“ и на наградения с международно „Еми“ сериал на „Нетфликс“ „Марсела“. Сега Русенфелт ни поднася „Вълче лято“ – първият му самостоятелен трилър, чиито права за издаване са продадени вече в близо 30 страни. У нас излиза в дъждовния октомври в превод на Ева Кънева и с логото на издателство „Емас“ и ще прави компания на имена като Ю Несбьо, Самюел Бьорк и Юси Адлер-Улсен в популярната им поредица скандинавски криминални романи.

В гориста местност в покрайнините на Хапаранда немски турист се натъква на отровена вълчица. Мъртвите вълци впоследствие се оказват два – освен вълчицата е загинало и вълче. В стомасите им ветеринарите намират човешки останки. След мащабно претърсване на околния периметър полицията открива разкъсания мъртвец. Той обаче не е убит от вълците. По тялото му има огнестрелна рана и личат наранявания от сблъсък с кола. Кой е този мъж? Как и защо се е озовал близо до Хапаранда?

Следите отвеждат разследващите към провалена наркосделка в финландския град Рованиеми, където след избухнала престрелка загиват трима руснаци и четирима финландци, а един от гангстерите изчезва с огромна партида наркотици и крупна сума пари. Времето притиска полицаите в Хапаранда, защото и други искат да узнаят истината какво се е случило с дрогата и парите: потаен наркодилър и търговец на ловни трофеи, надзирателка в затвора, баща на дете с увреждане, отчаян непрокопсаник, отритнат от семейството си… Когато обаче в стара изоставена къща разследващите се натъкват на петима мъртъвци, зверски наръгани с хладно оръжие, полицай Хана Вестер и колегите ѝ разбират, че из града им вилнее убиец, който няма да се спре пред нищо, докато не се добере до изчезналата пратка.

„Вълче лято“ поставя началото на нова криминална поредица за полицайката Хана Вестер – жена със силен характер, която животът е изправил пред не едно или две изпитания. Усетът на Русенфелт за човешката природа проличава във всеки образ, атмосферата на Хапаранда е изградена безупречно и читателят бързо си дава сметка, че това е от онези книги, които просто не можеш да оставиш.

Ханс Русенфелт, роден през 1964 г., е шведски сценарист, продуцент, актьор, телевизионен и радиоводещ, прочут най-вече като сценарист на най-успешния скандинавски телевизионен сериал „Мостът“, излъчен в над 170 страни по света. В съавторство с Микаел Юрт пише седем романа за криминалния психолог Себастиан Бергман, превърнали се в бестселъри. През септември 2020 година излиза първият му самостоятелен трилър „Вълче лято“.

Коментари

Още новини