Изложба „Рицар в живота и науката” в НИМ

Изложба „Рицар в живота и науката” 125 години от рождението на Христо Вакарелски

Христо Вакарелски - първият българин, удостоен с престижната Хердерова награда на фондация „Алфред Тьопфер“.

Престижната Хердерова награда на първия българин, удостоен с това високо отличие, е централен експонат в изложбата „Рицар в живота и науката”, която може да разгледате в Националния исторически музей. Експозицията се организира по повод 125 години от рождението на големия български етнограф и фолклорист Христо Вакарелски (1896-1979), който получава наградата през 1965 г., връчена му на специална церемония в Университета на Виена.

В изложбата „Рицар в живота и науката” са включени документи, снимки, ордени, медали, книги и картини, лични вещи на Христо Вакарелски, много от които се показват за пръв път. Това е представителна част от голямото дарение, което през 1996 г. правят на Националния исторически музей неговият син Тома Вакарелски и дъщерята на учения Донка Вакарелска-Чобанска.

Експозицията отразява многостранната и изключително плодотворна дейност на Христо Вакарелски в областта на етнографията и фолклористиката, теренните му и научни проучвания, високото международно признание, заслугите му като музеен деец и директор на Етнографския музей в Скопие и на Народния етнографски музей в София. Неговият принос за създаване задругата на майсторите, широките му контакти със световно признати чужди учени и български колеги, с които води обширна и дългогодишна кореспонденция, често оказвайки им безкористна и неоценима помощ в областта на етнографията. Заради това писателят Николай Хайтов го нарича „рицар в живота и науката”.

Посетителите ще могат да проследят неговия път към и през етнографията, да се запознаят със семейната му среда.

Изложбата се реализира с партньорството на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките.

Коментари

Още новини