"Политико": Китай доставя оръжие на Русия

Китайски компании изпращат автомати и друго оборудване за военни цели, включително части за дронове и бронежилетки

Китайски компании са изпратили на руски субекти 1000 автомати и друго оборудване, което може да се използва за военни цели, включително части за дронове и бронежилетки, според търговски и митнически данни, получени от "Политико".

Доставките са извършени между юни и декември 2022 г., според данните, предоставени от Import Genius, агрегатор на митнически данни.

China North Industries Group Corporation Limited, един от най-големите държавни оръжейни компании в страната, изпратила автоматите през юни 2022 г. на руска компания, наречена Tekhkrim, която поддържа бизнес с руската държава и армия. Съобщено е, че пушките CQ-A, моделирани по M16, но обозначени като "цивилни ловни пушки", се използват от паравоенната полиция в Китай и от страни като Филипините, Южен Судан и Парагвай.

Руските субекти също са получили 12 пратки на части за дронове от китайски компании и над 12 тона китайски бронежилетки, изпратени през Турция в края на 2022 г.

Въпреки че митническите данни не показват, че Пекин продава голямо количество оръжия на Москва конкретно, за да подпомогне нейните военни усилия, те разкриват, че комунистическата страна доставя на руски компании оборудване с "двойна употреба" – търговски артикули, които също могат да бъдат използвани на бойното поле в Украйна.

Потвърждението за тези доставки идва, когато лидери в САЩ и Европа предупреждават Пекин да не подкрепя военната кампания на Русия в Украйна. Западни служители казаха през последните седмици, че Китай обмисля да изпрати оръжия на руската армия, ход, който може да промени естеството на сраженията в Украйна, като ги наклони в полза на Русия. Длъжностни лица също са загрижени, че някои от частите с "двойна употреба" могат да бъдат използвани и от Русия за оборудване на подкрепления, които се изпращат в Украйна в момент, когато Москва отчаяно се нуждае от доставки.

Китайската компания Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., известна още като DJI, е изпратила части за дронове — като батерии и камери — през Обединените арабски емирства до малък руски дистрибутор през ноември и декември 2022 г. DJI бе санкционирана от САЩ през 2021 г. за предоставяне на китайската държава на дронове за наблюдение на уйгурското малцинство в западната провинция Синдзян.

Прочетете цялата статия на Клуб Z

Снимка: By kremlin.ru, CC BY 4.0

Коментари

Още новини