Обзор на новините за Украйна: Медведев заплаши с настъпление към Киев, 17 отвлечени от Русия деца се върнаха в Украйна, първите словашки МиГ са предадени

Дмитрий Медведев: Руските сили може да достигнат до Киев или Лвов, съобщи РИА

Може да се наложи руските сили да предприемат настъпление чак до Киев или Лвов в Украйна, заяви бившият президент на Русия Дмитрий Медведев в интервю за руската агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

„Нищо не може да се изключи. Ако трябва да стигнем до Киев, тогава ще стигнем до Киев, ако трябва до Лвов, тогава ще стигнем до Лвов, за да унищожим тази зараза“, казва днес Медведев, цитиран от РИА, предаде Ройтерс.

Чуждестранните военни и експерти в Украйна са врагове на Русия и трябва да бъдат унищожавани, заяви Дмитрий Медведев

Доставяните на Киев оръжия и придружаващите ги чуждестранни специалисти са "законна цел" за руските военни в Украйна. Това заяви зам.-председателят на руския Съвет за сигурност и бивш президент на страната Дмитрий Медведев в интервю за руски медии, включително ТАСС и социалната мрежа ВКонтакте, предаде официалната държавна агенция.

Тези специалисти са врагове на Русия и "трябва да бъдат унищожавани. И те трябва да разбират това, че веднага щом там се появи американски или полски войник, той трябва да бъде унищожен. Друг начин няма", каза Медведев.

Чрез своите санкции Западът се бори не с ръководството на Русия, а с обикновените граждани на страната, които "мрази (. . .), те мразят всички ни и тук не бива да има прошка", каза руският политик.

Русия воюва днес в Украйна "за свои хора и за своя земя", докато САЩ във Виетнам "воюваха на чужда земя и изтребваха виетнамци, които нямаха нищо общо с този конфликт", заяви Медведев.

"Коя армия е първа (в света), коя – втора, коя – двайсет и втора – това може да се разбере само при реален конфликт. (. . .) Да се говори, че американската армия е първа, а нашата втора, не е коректно по една проста причина. Ако тези армии започнат война, как ще определим победителя? Напълно очевидно е, че в този случай победител няма да има", каза той. При реален сблъсък между най-силните армии в света "последиците ще са чудовищни", изтъкна зам.-председателят на руския Съвет за сигурност.

Той призова украинците да се замислят искат ли "да отворят кутията на Пандора", позволявайки на западните си съюзници да доставят на Киев боеприпаси с обеднен уран.

Запитан кога ще приключи обявената от Кремъл "специална военна операция" в Украйна, Медведев отвърна: "Надявам се, не чакате от мен отговор на този въпрос, защото това ще е некоректно. Нека не избързваме". Той подчерта, че "оценки за хода и сроковете може да дава върховният главнокомандващ" – президентът Владимир Путин.

Светът се е променил, "обратен път няма", затова са необходими промени в структурата на институциите, свързани с глобалната сигурност. "Какво ще стане по-нататък – не зная, но е очевидно, че иде епоха на регионални споразумения като БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, б. р.) и ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество, б. р.), на двустранни отношения", уточни руският експрезидент.

АФП: 17 отвлечени от Русия деца се завърнаха в Украйна

Група от 17 украински деца се завърна, благодарение на неправителствена организация, от "депортация" в Русия или от окупираните украински територии, съобщи днес Франс прес.

Агенцията разказва в репортажен материал за едно семейство, което е било разделено в продължение на 6 месеца и половина. Трите деца на Денис Запорожченко са част от групата от завърналите се 17 деца. Те живели заедно в Херсон, когато бил окупиран от руснаците. През октомври миналата година, когато станало ясно, че украинците ще започнат контранастъпление, Запорожченко решил да изпрати децата си далеч от войната, във "ваканционен лагер" в анексирания Крим.

От училището, където учели децата, обещали на родителите, че ги изпращат за една-две седмици в лагер. Оттогава изминала повече от половин година - време, през което той можел да разговаря с децата си само по телефона.

Според Украйна тези и още поне около 16 000 деца са били "отвлечени" от руснаците. Москва отрича и твърди, че ги е "спасила" от войната и че е предприела действия да ги събере отново със семействата им.

Международният наказателен съд издаде миналата седмица историческа заповед за арест на руския президент Владимир Путин с мотива, че е отговорен за военно престъпление заради незаконно депортиране на непълнолетни.

Мирослава Храченко, юристка от неправителствената организация "Спаси Украйна", организирала репатрирането на 17-те деца казва, че руските власти са използвали "сплашване, манипулация и шантаж", за да отвлекат малчуганите. "Казват (на родителите), че имат един час да помислят и че ако украинците дойдат, те ще доведат американски наемници, които "ще ви бият, ще ви изнасилят и това е единственият ви шанс да си спасите децата".

"Спаси Украйна" помага на отчаяни родители, които не са успели да си върнат децата, след като са получили отказ от руските власти. Това е първият случай, в който организацията успява да върне групово деца в Украйна.

Няколко деца, интервюирани вчера от АФП, разказват, че с тях не са се отнасяли зле, но са преминали през някаква форма на политическо обучение, за да им бъде втълпена реториката на Кремъл.

"Ако не пееш националния химн (на Русия), те задължават да дадеш писмено обяснение. А на Нова година ти показват (речта на) Путин", разказва 15-годишно момиче от Херсон. 

"Спаси Украйна" съобщи, че всяко от децата ще получи професионална помощ от психолог.

Словакия предаде на Украйна първите четири самолета МиГ от обещаните 13

Словакия е предала първите четири от общо 13 изтребителя МиГ, които обеща да достави на Украйна, а останалите ще бъдат доставени до няколко седмици, съобщи днес словашкото министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Братислава се присъедини към Варшава и обяви, че ще достави бойни самолети на Киев.

Властите в Словакия съобщиха, че страната ще предостави на Украйна общо 13 самолета съветско производство.

БТА

Снимка: архив / By Kremlin.ru, CC BY 4.0

Коментари

Още новини