Изложбата на Британския музей „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ с участието на панагюрското съкровище беше открита в Лондон

Изложбата на Британския музей „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ с участието на панагюрското съкровище беше открита в Лондон в присъствието на вицепрезидентът Илияна Йотова и Министър Найден Тодоров 

“Без Националния исторически музей тази изложба с участието на България не би била възможна”, подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова в приветственото си обръщение по време на официалното откриване на изложбата на Британския музей „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ в Лондон.

Вчера, 03 май 2023 г., в присъствието на вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на културата Найден Тодоров, българският посланик в Обединеното Кралство Марин Райков и ръководителят на отдел „Експозиционна и международна дейност“ в Националния исторически музей гл. ас. д-р Петранка Неделчева беше открита мащабна изложба, в която централно място емблематичното за България Панагюрско съкровище.

Изложбата проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия. Тя включва предмети от колекцията и собственост на Британския музей, изящно изработени предмети от злато, сребро и стъкло, както и изключителното Панагюрско съкровище от България.

“Толкова много дължим на музейните специалисти, на учените – те ни помагат да откриваме и разчитаме това, което са ни завещали древните. Колкото е по-голяма и тясна мрежата помежду им, толкова тези уроци ще бъдат по-близки до всеки от нас”, заяви вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Йотова и министър Тодоров бяха първите официални гости, които разгледаха изложбата, придружени от българския посланик Марин Райков, директорът на Британския музей Хартвиг Фишер и д-р Петранка Неделчева.

Припомняме, че във връзка с тази изложба и по покана на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, бяха проведени  няколко срещи с куратора на изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джеймс Фрейзър. В резултат на разговорите най-голямата музейна институция в България договори бъдещите професионални отношения с Британския музей за обмяна на добри практики, експерти в областта на музейното дело, археологията и културното наследство.

Снимка: пресцентър/НИМ

Коментари

Още новини