ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, предаде БТА.

"За" гласуваха 14 от членовете на ВСС, четирима бяха "против". Иван Гешев не участва в гласуването.

Членът на ВСС Вероника Имова заяви, че е дръзко и недопустимо изказването на Мария Габриел, в което тя посочи, че първото нещо, което ще направи министър на правосъдието, ако тя бъде избрана за премиер, е да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

Междувременно в рамките на изслушването служители от администрацията връчиха на Гешев второто предложение с искане за неговото освобождаване.

По отношение на записа с Йордан Стоев, Гешев отново заяви, че не е правен от него. И припомни, че е бил даден на негов служител в неделя вечерта.

Адвокатът на Гешев Радостина Томова заяви, че в предложението на шестимата членове няма посочени фактически основания за съществени нарушения от страна на главния прокурор.

Според члена на ВСС Йордан Стоев изнесеният запис миналата седмица е пълна манипулация

Според члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Йордан Стоев изнесеният запис миналата седмица е пълна манипулация. 

Пред медиите, преди началото на заседанието на ВСС, Стоев каза, че е викан във върховната прокуратура на разпит. Според него това е елементарен опит за сплашване и нищо друго.

Този запис, който беше представен, цели да се отклони вниманието от настоящата процедура, което е основното, каза още Йордан Стоев.

Единственото, което мога да кажа без да влизам в подробности, е, че не аз съм поканил Иван Гешев, за да отида в дома му на гости, а той ме покани, посочи още Стоев. Той уточни, че показаните миналата седмица чатове между него и Гешев не са пълните. Той посочи, че ще покаже пълните чатове и ще каже кой къде го е викал пред съответните органи.

Според него "шоуто" е със слабо актьорско изпълнение и още по-слаб режисьор.

По думите на Стоев двете предложения за отстраняване на главния прокурор могат да бъдат разглеждани в една процедура. Той заяви отново, че има една манипулация, която цели само едно-единствено нещо - да се отклони вниманието от въпросната процедура и да се създадат процедурни пречки от гледна точка на времето. 

Заглавно изображение: колаж iskrata.bg/пресцентър на Министерство на правосъдието на РБ, официална интернет страница

Коментари

Още новини