Кирил Петков: Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е причина за днешната атака

Днес се потвърдиха нещата, за които вчера ви предупредихме. Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в Народното събрание, предаде БТА.

"Наблюдаваме как днес от сутринта има координация на проруските сили в България включително „Възраждане", а след пресконференцията и БСП", посочи съпредседателят на ПП.

Той отбеляза, че важен факт, чут днес, е , че директорът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи. Петков обърна внимание, че ДАНС никога не охранява отделни лица, защото няма такива правомощията, а само стратегически обекти. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект, президентът знае ли за тези среднощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат, пита Кирил Петков. И още - възможно ли е в този разговор "някой да е спрял пускането на всички записи, които са били подготвени".

Националната сигурност е българска отговорност, никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещи реформи, заяви съпредседателят на ПП. Затова, подчерта той, всеки кандидат, който ще предложим за бъдещите назначения в службите, ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група в България или Европа, както и да не е бил агент на вражеска държава или на Държавна сигурност. Петков категорично отрече до този момент да са съгласували с други посолства предложенията за службите. А при крайните назначения и като част от законовите процедури, ще информират партньорските служби в рамките на задълженията на страната като член на ЕС и НАТО.

Никой не може да повлияе на нашето силно желание да реформираме службите и са съставим редовно правителство, което „да освободи ръководството на българските служби от дългогодишни зависимости“, декларира политикът.  

Най-големият въпрос, според Петков, е  защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция.

Кирил Петков обясни, че при първото гласуване на заседанието на Националния съвет на ПП е имало шестима-седмина въздържали се,  24 са били „против“ правителство с ГЕРБ-СДС и 21 – „за“, но той е призовал за повторен вот, тъй като смята, че при такова важно решение никой няма право да бъде „въздържал се“. След това резултатът е  бил позитивен, препотвърден на следващата сутрин и в крайна сметка  гласовете „за“ са били 27 към 22 – „против“.

За достоверността на записите на Радостин Василев обясни, че заседанията на Националния съвет досега не са били записвани, затова трябва да изслуша пълните записи, за да се види дали има някаква манипулация. В този момент не мога да потвърдя, уточни Петков. 

На въпрос дали все пак ще има кабинет, отговори, че според него в този труден момент това е работещата формула, която не е коалиция.

Относно това дали ще има промени в обявения вече проектокабинет уточни, че Николай Денков говори с всички министри поотделно, но съгласува с Мария Габриел.  Има няколко министри, които първоначално не приеха, защото смятаха, че кабинетът няма да мине, сега някои от тях казаха „да“, има и хора, отказали се по лични причини, обясни съпредседателят на ПП. И обобщи - правителство на базата на обявеното плюс индивидуални промени.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресцентър на "Продължаваме промяната"

Коментари

Още новини