Спектакли, джаз концерт и лекция в програмата на театралния фестивал „Варненско лято“

Постановката „Чест“ на Театър 199 ще бъде представена днес в програмата с българска селекция на фестивала „Варненско лято“. Режисьор е Ивайло Христов, който поставя за първи път в България пиесата на една от най-популярните австралийски авторки Джоана Мъри-Смит. С хумор и остро перо авторката изследва изпитанията, през които преминава едно семейство в ситуация, застрашаваща го от разпад, съобщават организаторите. В ролите са Кристина Янева, Владимир Карамазов, Елена Хрант и Каталин Старейшинска. Представлението гостува днес от 19:30 ч. и утре от 20:00 във Фестивалния и конгресен център, пише БТА.

Фестивалът ще представи и спектакъла „Непоносимо дълги прегръдки“ на „Екзод Арт“ и РЦСИ „Топлоцентрала“. Текстът на Иван Вирипаев е поставен от режисьора Крис Шарков с актьорите Димитър Николов, Мария Сотирова, Веселина Конакчийска и Мартин Димитров, който има номинация за наградата „Аскеер“ 2023 за поддържаща мъжка роля. Пиесата разказва за две млади двойки, които трудно се вписват в действителността и не разбират този свят, но получават предложение за спасение в друга галактика. Зрителите могат да гледат спектакъла в 19:00 ч. в Градската художествена галерия. 

На 31-ия фестивал „Варненско лято“ днес гостува проектът „Джазът пее на български“ с участието на Марина Господинова (вокал), Антони Дончев (пиано), Венцислав Благоев (тромпет) и поетесата Мария Донева, която пише стиховете специално за песните. Тяхната изява започва в 21:15 ч. в двора на Археологическия музей във Варна. Проектът съществува от 13 години и представя на публиката джаз стандарти, но с оригинални текстове на български език. Гостуването във Варна се осъществява с подкрепата на програма „Достъп“ на Фондация „Арт Офис“, финансирана от Национален фонд „Култура“.

Освен театър и музика, в програмата на фестивала „Варненско лято“ днес предстои и лекция на тема „Нови тенденции в анализа на представлението“, която ще изнесе проф. Патрис Павис. Ученият е специалист в анализ на представлението, теория на театъра и текста. Очаква се в лекцията си във Варна проф. Павис да коментира стратегии, основани на феминизма, пола, идентичността, въпроса за възрастта, културата на отмяната, расата и постколониалната теория, съобщават организаторите. Срещата ще се води на английски език и започва в 16:15 ч. в зала „Пресцентър“ на Фестивалния и конгресен център. 

Заглавно изображение: Театър 199

Коментари

Още новини