Опасна ескалация: докъде могат да стигнат САЩ и Китай

Китайски боен кораб пресича пътя на американски военен кораб, китайски изтребители прелитат опасно близо до американски бойни самолети: Какво се случва в Южнокитайско море и докъде може да стигне ескалацията?

От дни американските новинарски канали въртят едно видео: китайски военен кораб пресича курса на американски такъв на разстояние от около 140 метра. За кораби, които се движат с пълна скорост, това е опасна близост. Преди този инцидент китайски изтребител пък прелетя опасно близо до американски самолет, припомня АРД.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби нарича поведението на Пекин "непрофесионално и неприемливо". По думите му не е нужно много, за да се стигне до грешка, която може да нарани някого.

Няма нужда от агресивни реакции

САЩ по никакъв начин няма да прекратят разузнавателните си операции в Южнокитайско море и около Тайван, уточнява Кърби. "Ние извършваме операции в международното въздушно пространство и в открито море. Няма причина китайската армия да реагира агресивно", коментира още говорителят. 

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/canva

Коментари

Още новини