Насочихме усилията си към развитие на модернизирана, съвременна отбрана и гарантирана защита на националните интереси, отчете Тодор Тагарев

За изминалите месеци от поемането на Министерството на отбраната насочихме усилията си към развитие на модернизирана, съвременна отбрана и гарантирана защита на националните ни интереси от чужди посегателства, отбеляза министърът на отбраната Тодоро Тагарев. Той посочва още, че са идентифицирани редица нерешени въпроси, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Като пример се посочва проблемът с окомплектоването на въоръжените сили с личен състав, особено остър е той в Сухопътните ни войски. Това недвусмислено говори, че политиката по набиране, развитие, задържане, освобождаване от служба и социална адаптация на личния състав е неефективна, смята министърът. Според него е значително и забавянето в подготовката и съществува опасност Трета авиационна база да не бъде готова в срок за приемане и експлоатация на самолетите F-16. 

В Сухопътни войски не е модернизиран полигон „Корен“, въпреки че за планираните, но неизвършени работи, авансово са платени на фирма изпълнител седем милиона лева, след което фирмата е обявила фалит, а средствата вероятно ще бъдат загубени. Резултатите в индустриалното сътрудничество, договорено в пакета по придобиването на първите осем самолета F‑16, са твърде скромни, а в договора за вторите осем самолета въобще не е предвидено такова сътрудничество, поради което пропускаме значителни технологични, индустриални и социални ползи за българската икономика и общество, отбелязва министър Тодор Тагарев. Той съобщи, че Военно-окръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от Военновъздушните сили, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29.

За комплексното и ефективно решаване на проблемите министърът на отбраната посочва какви мерки са взети в сектор „Отбрана“. „Например, за да осигурим развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили, правителството успя да осигури повече пари за отбрана за 2023 г., а именно 3,473 млрд. лв. или 1,88% от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП). Разходите за инвестиции са над 20 на сто от общите разходи, което също превишава заложеното в плана. Поехме ангажимент разходите за отбрана за 2024-та и следващите години да са не по-малко от 2% от БВП“, отбелязва Тодор Тагарев. 

Ускорено продължава работата по проектите в основните приоритетни области за модернизация на Въоръжените сили. В съответствие с изменената среда за сигурност се преразглеждат обхватът и приоритетите, и до края на ноември т.г. в Народното събрание ще бъде внесен нов проект на Програма за инвестиционни разходи. „Продължаваме изпълнението на сключените договори по придобиване на новия боен самолет F-16, като усилията ни са насочени в изграждането на инфраструктурата на неговата оперативна база. За нейната подготовка имаме 85 договора за проектиране, строителен надзор, инженеринг и строително-монтажни работи, включващи 49 обекта. По придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб беше заложен кила и на втория кораб, като първият вече е на вода. Работим по сключване на договори за придобиване на необходимите боеприпаси за въоръжението на корабите. По проекта за повишаване на мобилността и защитата на личния състав от Силите за специални операции бяха доставени 94 от всичките 98 договорени машини и работим по интегрирането на тяхната радио-комуникационна апаратура“, се казва в отчета на министъра на отбраната. По модернизацията на танковете Т-72 продължават приемните изпитвания и предстои доставянето и монтажа на радио комуникационното оборудване. Завършен е и е открит Център за управление и киберотбрана към Министерството на отбраната.

За нуждите на механизирана бригада на Сухопътни войски се подготвя проект на договор за придобиване на общо 198 бронирани машини „Страйкър“ и машини за поддръжка. Извършва се оценка и класиране на офертите за нови трикоординатни радари за системата за противовъздушна и противоракетна отбрана и предстои избор на изпълнител на проекта. Ускорява се работата и по обновяване на боеприпасите на Българската армия, съгласно сключения с „Вазовски машиностроителни заводи“-Сопот договор. Ускорява се и процесът на придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси.

По отношение на човешкия капитал в отбраната е извършен анализ на проблема с окомплектоването в Сухопътни войски. Сформирани са специални работни групи със задача да прегледат изпълнението и резултатите от набелязаните мерки. С 10% са увеличени възнагражденията на военнослужещите и цивилните служители, с което частично се компенсира повишената инфлация. За 2024 г. е заложена индексация на доходите.

В интерес на колективната ни отбрана в НАТО и общата ни политика за сигурност и отбрана в ЕС актуализираме Стратегическия план за действие на въоръжените сили в съответствие със съюзните отбранителни планове. Като страна-домакин осигурихме постигането на начални оперативни способности на Многонационалната бойна група на НАТО на ниво бригада, посочва Тодор Тагарев. Работим по изграждането на многонационален дивизионен щаб на българска територия, който ще бъде елемент от адаптираната структура на силите на алианса. Съвместно с Румъния ще изградим Регионално компонентно командване на Специалните сили, добавя той. 

За укрепване на устойчивостта на отбранителната политика и издигане на боеспособността на Въоръжените сили, е разработена и въведена в действие нова концепция за информационна политика на отбраната, насочена към пълно, навременно, фактологично и разбираемо информиране на обществото относно всички дейности на правителството в интерес на отбраната и националната сигурност. Това ще допринесе за противодействието на руските дезинформационни кампании, целящи да нанесат ущърб върху боеспособността и мотивацията на Българската армия, смята министърът на отбраната.

„Удвоихме усилията си за оказване на всяка възможна подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руския агресор. Правителството одобри проект на Меморандум за сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Украйна. Взехме решение за предоставяне на допълнителен пакет военна помощ за Украйна. Около половината от общото количество от тази помощ беше изпратен, а останалата част е в процес на подготовка за изпращане. Продължаваме активните контакти между нашите двете страни. Освен това, министерството на отбраната оказва необходимата логистична подкрепа на МВР за подготовка за изпращане в Украйна на 100-те бронетранспортьора БТР-60ПБ от резервите на МВР съгласно решението на Народното събрание от юли т.г. С всички тези действия възвърнахме уважението на съюзниците ни и световната демократична общност“, казва Тодор Тагарев. 

„Всичко изброено ни дава основание да заявим пред българското общество, че България се завърна на картата на Европа“, отбелязва министърът на отбраната. 

Тодор Тагарев беше изслушан по-рано днес от депутатите по време на парламентарен контрол. Той отговори на въпрос за ниско прелитащи самолети над град Елена. 

Пред парламентарната комисия по отбрана преди дни министърът каза, че изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева. 

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресцентър на Министерство на отбраната

Коментари

Още новини