Русия постави активите на журналист, спечелил Нобелова награда за мир, под държавно управление

Руският президент Владимир Путин е прехвърлил свързани с издателска дейност активи на спечелилия Нобелова награда руски журналист Дмитрий Муратов под временно държавно управление, предаде Ройтерс, като се позова на публикуван днес президентски указ, предаде БТА.

Норвежкото издателство "Амедия" прехвърли на Муратов, който е опитен издател и един от лауреатите на Нобеловата награда за мир за 2021 г., пълен контрол над изцяло притежаваните от него печатници в Русия през април 2022 г., като заяви, че действията на Русия в Украйна са направили невъзможно за "Амедия" да продължи издателските си дейности в руската страна.

Досега през тази година Путин е подписал укази за временно поемане на контрола над активите в Русия на четири западни компании. Този юли племенникът на чеченския лидер Рамзан Кадиров бе назначен за ръководител на дъщерното дружество на френския производител на кисело мляко "Данон".

Бившите активи на "Амедия" в Русия все още носят името на компанията и указът упоменава печатници в пет града, управлението на които се прехвърля на федералната агенция за управление на имущество "Росимущество".

Муратов се опитва да издейства отмяна на обозначението като "чуждестранен агент", което му бе дадено от властите в Русия, съобщи този месец в. "Новая газета", на който той е главен редактор.

"Новая газета" използваше печатниците на "Амедия", но престана да се издава в Русия през 2020 г. в отговор на законодателство, предвиждащо сурови наказания за дискредитиране на действията на руските военни в Украйна. Много от неговите журналисти се присъединиха към ново издание в Латвия.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By Michał Siergiejevicz - CC

Коментари

Още новини