На фона на спада на доверието в демокрацията в Словакия лидерът в предизборната кампания в страната обещава да спре помощта за Украйна

Популистки премиер, чиято партия се очаква да спечели предсрочните парламентарни избори в Словакия, възнамерява да прекрати военната и политическата подкрепа за съседна Украйна и ще отправи директно предизвикателство срещу ЕС и НАТО, ако се върне на власт.

Роберт Фицо, който бе начело на Словакия от 2006 г. до 2010 г. и отново от 2012 г. до 2018 г., е фаворитът на предстоящите на 30 септември избори. Той и неговата лява партия "Посока" ("Смер") водят кампания с ясно проруско и антиамериканско послание.

Неговата кандидатура е част от една по-широка тенденция в Европа. Единствено в Унгария има открито проруско правителство, но в Германия, Франция, Испания и в други страни популистки партии, настроени скептично към намесата в конфликта в Украйна, се радват на сериозна подкрепа. В много от тези страни наближават национални или регионални избори, които биха могли да отклонят обществената подкрепа настрана от Киев и да я пренасочат към Москва.

"Ако "Смер" е част от правителството, ние повече няма да изпращаме никакви оръжия или боеприпаси в Украйна", каза Фицо, който по настоящем е депутат в словашкия парламент, в интервю пред Асошиейтед прес преди предизборна проява.

Петдесет и девет годишният Фицо също така е против европейските санкции срещу Русия, съмнява се дали Украйна може да изтласка от страната руските войски и иска да блокира кандидатурата ѝ за приемане в НАТО. Връщането му на власт би могло да доведе до отклоняване от демократичния курс на Словакия и по други начини, като страната би могла да последва пътя на Унгария при управлението на премиера Виктор Орбан и, в по-малка степен, на Полша под предводителството на партията "Право и справедливост".

Малката централноевропейска страна, създадена през 1993 г. след разпадането на Чехословакия, е твърд поддръжник на Украйна, откакто Русия нахлу в страната преди повече от 18 месеца. Словакия бе втората страна от НАТО, която дари на Киев своите изтребители МиГ-29 от съветско време и също така дари система за ПВО С-300.

В същото време обаче общественото доверие в либералната демокрация и западните организации в страната спада в по-голяма степен, отколкото в други части на региона, отърсил се от десетилетия на съветско господство.

Според социологическо проучване на словашкия мозъчен тръст "Глобсек" от март 51% от словаците смятат, че Западът и Украйна са отговорни за войната. Половината респонденти смятат, че САЩ представляват заплаха за сигурността на тяхната страна в сравнение с 39% през 2022 година. От осемте страни, в които е било проведено това проучване, словаците са на първо място със значителна преднина в изразяването на недоверие към САЩ. България изостава значително на второ място с 33% и Унгария е трета с 25%.

"Имаме голям проблем", каза Катарина Клингова, старши научен сътрудник в Центъра за демокрация и устойчивост на "Глобсек". В проучването, проведено в България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, са участвали 1000 респонденти от всяка страна и границата на допустимата грешка е била плюс или минус три процентни пункта.

Само 48% от словаците смятат, че либералната демокрация е добра за страната им, като това е вторият най-нисък резултат след Литва (47%).

През февруари 2022 година Словакия отвори границите си за украински бежанци и за изпращане на оръжия за Киев. Въпреки това много словаци изпитват симпатии към своите руски славянски братя и са благодарни на Червената армия, че е освободила страната им в края на Втората световна война.

Проучването на "Глобсек" отразява разочарованието след хаотичния мандат на дясноцентристкото коалиционно правителство, което се срина през декември, както и проруска кампания за дезинформация, която се е засилила след началото на инвазията в Украйна, каза Клингова. "Редица местни политици възприеха наративите и терминологията на руската пропаганда" и засилиха въздействието ѝ, каза тя. Фицо, чиято партия води кампания срещу имиграцията и правата на ЛГБТК+ общността, също е сред тях.

В своето интервю пред АП Фицо настоя, че никакво количество западни оръжия за Украйна няма да промени курса на войната. ЕС и САЩ трябва да използват влиянието си, за да принудят Русия и Украйна да сключат компромисна сделка за мир, каза той.

"Наивно е да се смята, че Русия ще напусне Крим", заяви Фицо относно полуострова, анексиран от Русия през 2014 година. "Наивно е да се смята, че Русия някога ще изостави територия, която контролира", добави той.

Фицо даде интервюто в град Михайловце близо до словашката границата с Украйна, където през пролетта на 2022 г. хиляди украински бежанци влязоха в Словакия, докато хуманитарна помощ – и понякога чуждестранни бойци – се бяха насочили в обратна посока.

Неотдавна през границата преминаваха украински зърнени доставки, създавайки недоволство сред местните фермери. След като този месец изтече срокът на действие на европейска сделка за забрана на достъпа на украинско зърно до местните пазари, Словакия каза, че ще продължи до края на годината срока на действие на своята собствена забрана за внос.

Но въпреки че войната в Украйна предизвика понижение на цените на зърното в Европа, тя доведе до повишение на разходите за енергия. До момента, в който инвазията в Украйна предизвика санкции от страна на ЕС, Русия доставяше по-голямата част от петрола и газа на Словакия.

Миналата година инфлацията се повиши до 12,13% в резултат на рязкото покачване на цените на енергията. През септември 2022 г. хиляди души участваха в протест, организиран от партията на Фицо, на който той обвини подкрепата на Словакия за Украйна за рязкото покачване.

Украинският президент Володимир Зеленски, подкрепен от западните си поддръжници, изключи възможността да преговаря с Москва, докато руските войски не се оттеглят. Той също така настоява на страната му да бъде предоставен ясен път към членство в НАТО. На срещата на високо равнище през юли лидерите от НАТО обещаха да продължат да доставят оръжия, но не предложиха на Украйна защита под чадъра за сигурност на алианса. Фицо заяви пред АП, че се противопоставя на очертаването на път за членство на Украйна. "Това би довело до Трета световна война", каза той.

През 2015 г., след като Русия анексира Крим, Фицо бе един от малкото европейски лидери, които се срещнаха с руския президент Владимир Путин в Москва, въпреки наложените от ЕС санкции. Той обаче внимателно развиваше и връзките със САЩ. През 2018 г. той сложи начало на преговори с Вашингтон за отбранителен договор. Споразумението бе ратифицирано миналата година, но не преди Фицо да каже на протест, че то представлява "предателство" и би могло да компрометира суверенитета на Словакия и да провокира Русия – твърдения, които бяха отхвърлени от правителствата на САЩ и Словакия.

Сега Фицо повтаря непотвърденото с доказателства твърдение на Путин, че украинското правителство управлява нацистка държава, от която етническите руснаци в източната част на страната трябва да бъдат защитени. "Войната в Украйна не започна вчера или миналата година. Тя започна през 2014 г., когато украинските нацисти и фашисти започнаха да убиват руски граждани в Донбас и Луганск", заяви Фицо миналия месец пред ликуващи свои поддръжници.

Преди Фицо бе по-прагматичен. По време на първия му премиерски мандат Словакия бе приета в безвизовото Шенгенско пространство на ЕС през 2007 г. и въведе еврото като своя валута през 2009 година.

След падането от власт на правителството, което дойде след неговото, Фицо се върна на поста през 2012 година. Той неуспешно се кандидатира за президент през 2014 г. и отново стана премиер през 2016 г., но бе принуден да подаде оставка след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и неговата годеница.

Преди смъртта си Куцяк бе писал за предполагаеми връзки между италианската мафия и близки до Фицо хора, както и за корупция, свързана с партията на Фицо. Убийствата предизвикаха улични протести и доведоха до падането от власт на коалиционното правителство на Фицо.

Засегната от скандала, "Смер", която разчиташе на кампания срещу мигрантите, загуби изборите през 2020 година. Четирипартийното коалиционно правителство, което пое властта, направи борбата срещу корупцията свой основен фокус. Десетки високопоставени служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени, свързани със "Смер", бяха осъдени по обвинения в корупция и други престъпления. Срещу самия Фицо миналата година бяха повдигнати обвинения в организиране на престъпна група и злоупотреба с власт, но проруският словашки главен прокурор отмени обвиненията.

Почти всички социологически проучвания прогнозират победа за "Смер" на парламентарните избори с около 20% от гласовете. След това на Фицо ще му се наложи да търси подкрепа от други партии, за да сформира правителство.

"Силната му мотивация е да избегне криминално разследване", каза Григорий Месезников, председател на Института за обществени дела – продемократична неправителствена организация. "Връщането му на власт ще представлява проблем за Словакия във всяко отношение", добави той. (БТА)

(Превод от английски език: Владимир Арангелов)

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By KOCKAsk - Own work, CC

Коментари

Още новини