(обзор) Подкрепата на Полша и Словакия за Украйна става "заложник" на изборите в двете централноевропейски страни

Полша и Словакия бяха сред страните, поели най-голям ангажимент още от самото начало на руската инвазия да предоставят военна помощ на Украйна, но според експерти тази непоколебима досега подкрепа е засегната от предстоящите избори в двете централноевропейски страни, посочва Франс прес. Тези две страни членки на НАТО и Европейския съюз, които бяха в сферата на влияние на Москва в продължение на четири десетилетия до разпадането на Варшавския договор през 1991 г., предоставиха значителна военна помощ на Украйна и приеха над от един милион украински бежанци от началото на войната в февруари 2022 г., предава БТА.

Парламентарните избори, насрочени за 30 септември в Словакия и 15 октомври в Полша, обаче оказват влияние върху тази подкрепа до такава степен, че умората в общественото мнение по отношение на военната помощ за Украйна се увеличава. Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му “вече не доставя никакви оръжия на Украйна“, тъй като сега се фокусира “върху модернизацията и бързото въоръжаване на полската армия“. Бившият словашки министър на отбраната Ярослав Над от своя страна предупреди в четвъртък в Прага, че страната му ще прекрати доставките на оръжия за Украйна, ако популистът Роберт Фицо, фаворит в социологическите проучвания, стане министър-председател след изборите на 30 септември.

Изявленията на Моравецки бяха шокиращи, тъй като досега Полша беше водеща страна по отношение на военната подкрепа за Киев. Други полски официални лица побързаха да възприемат по-примирителен тон, като полският президент Анджей Дуда увери, че коментарите на полския премиер са били разбрани погрешно. “Полско-украинските отношения се превърнаха в заложник на предизборната кампания в Полша“ и изборната битка между управляващата консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС) и крайната десница, каза пред АФП политическият анализатор от мозъчния тръст Европейска служба за външна политика (European Office on Foreign Relations), Пьотър Бурас.

Предизборна политическа риторика в Полша

Павел Хавличек, анализатор в Пражката асоциация за международни отношения, също свърза сегашната политическа риторика в Полша с изборите. "Изявлението (на Моравецки) беше много политическо и беше насочено към полското общество. Това не означава, че Полша ще се откаже от задълженията си", каза той пред АФП.

Нещо повече, говорителят на полското правителство Пьотър Мюлер потвърди в четвъртък, че Полша ще спази ангажиментите за доставки на оръжия и боеприпаси, “които са договорени по-рано“. Изявленията на Моравецки идват в контекста на напрежението около украинския внос на зърно. Киев подаде жалба срещу Полша, Словакия и Унгария пред Световната търговска организация (СТО), след като тези три страни едностранно наложиха ембарго върху вноса на зърно от Украйна, за да защитят своите фермери.

Независимият чешки военен анализатор Иржи Воячек очаква доставките на полски оръжия да продължат, тъй като Полша все още има оръжия за продажба.

"Разбира се, те могат да предложат по-малко, отколкото когато започна войната. Но доколкото знам, доставките продължават. Организациите, които се занимаваха с тях, продължават да действат", каза той пред AФП. “Те ще се възползват от това изявление (на Моравецки) до изборите и тогава отново ще дадат зелена светлина“, каза той.

Проруски фаворит в Словакия

В Словакия, където само 40 процента от гражданите смятат, че Русия е отговорна за войната, според проучване на мозъчния тръст „Глоубсек“ (Globsec), Роберт Фицо, бивш премиер, чиято партия "Смер - Социална демокрация" води в социологическите проучвания, се ангажира да прекрати незабавно всички доставки на военна помощ за Украйна, ако той спечели изборите.

Словакия предостави значителна подкрепа на Украйна, по-специално като достави съветски бойни самолети МиГ-29 и ремонтира оръжия, използвани от украинската армия. Бившият министър на отбраната Над каза пред АФП, че Фицо, който по думите му е "категорично проруски и решително антиукраински", трябва да бъде вземан на сериозно. „Ако той стане премиер, е много вероятно“ да прекрати доставките на оръжия за Украйна и дори да спре доставките на НАТО през словашка територия, предупреди бившият министър. Тогава Киев може да потърси партньори другаде. „Полша е по-малко полезна за Киев, отколкото в миналото“, обобщи Бурас.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By President.gov.ua, CC

Коментари

Още новини