(видео) Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество, каза директорът на СДВР

Няма полиция в света, която да остави вандали да унищожат имущество. Ако не бяхме приложили мерки, щяха да пострадат много невинни жертви и да има повече щети, каза директорът на СДВР Любомир Николов на брифинг по повод сблъсъците снощи, предаде БТА.

Беше предотвратено внасянето на голямо количество пиротехника, казаха от СДВР още снощи. Според полицията случилото се снощи е безпрецедентно нарушаване на обществения ред със сериозна агресия и с висока степен на риск. Няма сравнение на този протест с други предходни, каза директорът на СДВР.

Доста полицаи и протестиращи са пострадали снощи при конфликта около стадиона. Започва и проверка по заснетото в клиповете около стадиона. До момента са задържани 33 души. Сред тях има и непълнолетни, като трима са в ареста за запаления бус. Останалите са в ареста за повредено общинско и частно имущество.  Футболни фенове са застрашили живота не само на полицаите, но и на самите тях, посочиха от полицията.

Многократно тълпата е била предупредена да се разпръсне, едва след това полицията е предприела мерки. Използвано е водно оръдие, за да няма физически контакт, казаха на брифинга от СДВР.

Ако не бяхме взели мерки, можеше да има жертви. Провокаторите се появиха, когато протестът стана над 4000 души, казаха от столичната полиция.

От огледите до момента е ясно, че е счупена витрина на Министерството на спорта, а после феновете са се скрили в съседния бар. Пострадалите полицаи са над 30, част от тях са в болница. Освен запаления бус на общинска полиция, има и пострадали коли на цивилни граждани и патрулки, сочи огледът на мястото на инцидента. Организаторът на протеста се е е заявил като фен на ЦСКА. Тестове за употреба на алкохол на място не са правени. Но всички бяха предупреждавани 15 минути да се оттеглят, посочи заместник-директорът на СДВР Стефан Иванов.

Очаква се всички, които имат щети по коли и сградите, днес да заявят това.

Снощи над 1500 полицаи са охранявали протеста. Имало е сили от други дирекции и от жандармерията. Никога не сме толерирали полицейско насилие, но трябваше да има реципрочна сила, за да бъде овладяна за кратко време агресията, за да не се предизвика повече агресия, каза директорът на СДВР.

Фенове и полицаи пострадаха при ексцесии по време на протест срещу БФС в София, от жандармерията използваха водни оръдия, за да успокоят най-агресивните, има арестувани

Фенове и полицаи пострадаха при днешния протест срещу ръководството на Българския футболен съюз в София. В акцията, който стартира малко след 17:00 часа в района на Националния стадион "Васил Левски" в София, видя репортер на БТА.

Запалянковците, които основно скандираха "Оставка" и обидни квалификации към Българския футболен съюз и към президента Борислав Михайлов, също така изпяха националния химн и няколко възрожденски песни. Ултрасите използваха и пиротехника и димки. Сред протестиращите са бившите футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и бившият селекционер на националния отбор на България за юноши до 15 години Калоян Георгиев. Към множеството на улица "Гурко" и улица "Любен Каравелов", където основно са феновете на Левски, се присъедини и група унгарски фенове. 

Привържениците на ЦСКА, които са най-многобройни и се събраха на Орлов мост, закрепиха транспарант с "Оставка. 18 години стигат" на един от пилоните, визирайки периода на управление на президента на БФС Михайлов.

Третата група запалянковци се събра на кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" при Софийския университет, което също беше затворено за движение.

От полицията съобщиха за БТА, че в първия час протестът преминава в рамките на нормалното и инциденти няма, но в последствие след 18:20 часа ултраси, повечето от които с маски  на лицата, започнаха да хврълят различни предмети, камъни, бомбички и запалителни ракети по полицаите, които бяха разположени пред Националния стадион на улица "Гурко". От жардармерията на няколко пъти призоваха с мегафон феновете да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водното оръдие, за да прекратят ексцесиите. В помощ на полицаите беше докарано и второ водно оръдие, а полицаите разпръснаха множеството. В последствие ултрасите запалиха боклукчийски кофи и ги запращаха към униформените. При сблъсъците пострадаха служители на реда и фенове, видя репортер на БТА, Има и арестувани. Подпален беше полицейски автомобил, нанесени са щети на паркирани в района коли и на инфраструктурата.

Исканията на събралите се ултраси са за незабавна оставка на Борислав Михайлов и на цялата управа на централата и насрочване на извънреден Конгрес до февруари 2024 година, на който да бъде избрано ново ръководство.

За охраната на мероприятието са ангажирани около 1600 полицаи от СДВР. Служителите на реда затвориха подстъпите към стадиона още в ранния следобед, като движението на моторни-превозни средства по булевард "Евлоги Георгиев" в района пред стадион "Васил Левски" е спряно и се пропускат само автобусите на градския транспорт.

Малко след 17:30 часа запалянковците на ЦСКА пристигнаха на Орлов мост и движението там беше спряно.

Организаторите на протеста призоваха събитието да премине мирно, като на него всеки български фен да изрази мнението и позицията си със скандирания, транспаранти, знамена и разрешена пиротехника, спазвайки законите на Република България, без нарушаване на правилата и агресия срещу органите на реда.

Националният отбор на България по футбол ще играе тази вечер от 19:00 часа европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на стадион "Васил Левски".  

Заглаво изображение: колаж на iskrata.bg/скрийншот от видеот на SportCast

Коментари

Още новини