Илиан Илиев: "Исках да променя общественото мнение, че нямаме нищо, всичко е само негативно"

Селекционерът на българския национален отбор Илиан Илиев отново беше доста премерен в оценката си за играта в последния мач от квалификациите. България завърши 2:2 при визитата на Сърбия, но приключва кампанията в група "G" само с 4 точки и без победа. А днес тя се изплъзна 8 минути преди края. Сходен сценарий се разигра и преди четири дни в София - 2:2 с Унгария и изравняване секунди преди края, предаде БТА.

"Първо искам да честитя на отбора на Сърбия – те се класират напълно заслужено за Европейското първенство. И двата мача можеше да спечелим и да загубим в трудни моменти успяха да се съберат и успяха да променят хода на събитията, както и с Унгария и днес. Първите 15 минути с Унгария и почти цялото първо полувреме тука – бяха трудни за нас. Но днес през второто полувреме променихме малко тактически и малко в настройката и се получи това което искаме – с доминиране през втората част", започна Илиев.

След това той продължи с общата ситуация и отражението им върху отбора: "Беше тежка седмица за всички. Равенствата са важни като резултат. Ясно е, че не беше най-важен резултата, но съжалявам че не победихме. Не искам да отиваме в крайности, има бели петна в мачовете. Но имаме и надежди, че можем да се представяме добре".

След това се върна върху назначението си по-рано този месец и потвърди мотивацията си: "Но едно от нещата, за да се съглася да поема работата, е да променя общественото мнение, че нямаме футболисти, нямаме нищо, не се работи. Всичко само негативно. Могат да се променят нещата с вяра, с работа. Негативното е много лесно да се изтъква. Тези резултати ни дават вяра и позитивизъм в младите момчета. Да си задават въпроса: Аз наистина ли мога или не мога?".

"За нас важното беше да пътуваме, да се възстановим и да се подготвим за следващия мач. В мача с Унгария имахме чувството, че сме в някакъв филм - получаваме гол, червен картон, втори червен картон, който после е отменен".

Генералното му виждане върху отбора включва и положително мнение за предишния селекционер Младен Кърстаич. "Кърстаич вкара много момчета в отбора и това помогна за избора". 

На въпрос какво е променил на полувремето и как е пренаредил тактиката, Илиев отвърна: "Не искам да изпадам в детайли. Това ни даде възможност да пресираме, а те могат да изнасят под преса. Тадич се появяваше много добре пред нашата 4-ка в защита. След като направихме тези промени, това ни помогна за по-добра организация и да се представим по-добре в атака".

"Двете равенства с отборите, които се класираха като първи и втори, ни дават по-голяма увереност – това което искахме, да извлечем позитиви. Самочувствие показахме, видяхте го през второто. През първото се огънахме. Обстановката, качеството на отбора на Сърбия повлия много. Но въпреки това можехме и през първото полувреме, но пък го направихме през второто", завърши българският треньор.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресцентър на БФС, официална страница във Фейсбук

Коментари

Още новини