(анализ) "ТикТок" набира популярност сред европейските политици въпреки страховете около сигурността

Когато Саймън Харис бе обявен за бъдещ премиер на Ирландия през март, той се обърна към една от любимите платформи, за да изрази позициите си - "ТикТок".

Ирландецът, който ще стане най-младият тийшък" (названието на премиерския пост в Република Ирландия) публикува видео с думите "БЛАГОДАРЯ ВИ", изписани в жълто. Той разказа през 95-те си хиляди последователи за своя възход, още от времето, когато е бил "самоуверен, навъсен тийнейджър", недоволстващ от липсата на образователна подкрепа за брат му, който страда от аутизъм.

Харис, понякога наричан "ТикТок" Tийшъкa (на ирландски: Taoiseach)", е сред авангарда на европейските политици, които приветстват притежаваната от Китай социална мрежа. Той е преценил, че нуждата да достигне до младите гласоподаватели надделява над опасенията около сигурността.  

С наближаването на европейските избори през май политиците от мейнстрийма са нащрек да не отстъпят позициите си на партиите от периферията, които успешно се възползват от краткия видеоформат.

Но на Запад на "ТикТок" се гледа с все по-голямо внимание заради страховете, че данните от приложението, които са собственост на базираната в Пекин компания "БайтДенс" (ByteDance), биха могли да попаднат в ръцете на китайското правителство.

Германските служби за сигурност например предупредиха да не се използва приложението заради опасенията, че то може да споделя данни с китайското правителство или да се използва за въздействие на потребителите му.

В САЩ има законодатели, които искат китайският собственик да бъде принуден да продаде платформата или да бъде забранено разпространението ѝ в електронните магазини за приложения.  Американският президент Джо Байдън изрази опасенията си пред китайския си колега Си Цзинпин.

МАКРОН СЪБИРА 4 000 000 ПОСЛЕДОВАТЕЛИ

"ТикТок" казва, че безпокойството около сигурността е неоправдано и че не събира повече информация от което и да е друго приложение.

В опит да намали притесненията, компанията собственик на "ТикТок" миналата година създаде създаде съхранение на данните на европейските потребители в Дъблин и нае фирма за сигурност от трета страна, която да следи потоците от данни.

Компанията "БайтДанс" отрича да е използвала приложението си за шпионаж. Китайското правителство също твърди, че никога не е имало подобни намерения.

Трийсет и седем годишният Харис използва "ТикТок" отдавна - още от март 2021 година. Той прави видеа, които варират от 60-секундно обобщение на бюджета на фона на музика, до кадри как си прави чай, докато гледа футбол.

Друг известен потребител е френският президент Еманюел Макрон, който се присъедини към "ТикТок" през 2020 година и вече може да се похвали с 4 000 000 последователи.

Използването на "ТикТок" от високопоставени политици в Германия е по-нова тенденция, като първият министър, който миналия месец си направи акаунт, е ръководителят на здравното ведомство Карл Лаутербах.

"В "ТикТок" днес започва революция", заяви той. "Не може да оставим социалната мрежа на "Алтернатива за Германия" (АзГ), каза още Лаутербах във връзка с възхода на крайнодясната партия, която стана втората по популярност в страната.

Днес той бе последван от началника си – германския канцлер Олаф Шолц, който направи свой собствен акаунт в "ТикТок" и написа в социалната мрежа "Екс": "Няма да танцувам. Обещавам".

В първия му клип в "ТикТок" се чува необичайна музика, на чиито фон се появява съобщението: "Ние сме също толкова изненадани, колкото и вие! (И да, канцлерът наистина вече е в "ТикТок")".

Някои водещи германски министри обаче вече имат утвърдено присъствие в други социални мрежи. Например Шолц и министрите на финансите, икономиката и външните работи имат акаунти в "Инстаграм". Това важи и за Лаутербах.

Достигането до младите избиратели е особено належаща задача, предвид факта, че 16-годишните граждани на Германия могат да гласуват на европейските избори през юни.

ПАРТИИТЕ ОТ МЕЙНСТРИЙМА СА В ПАНИКА

АзГ е една от германските партии, които доминират в "ТикТок" и има  411 000 последователи, а водещият ѝ кандидат Максимилиан Крах е следван от 41 000 души.

"Така че всички демократически формации сега преживяват нещо като паника да не оставят  тази важна платформа, както и младия електорат, младите избиратели, в ръцете на тази радикална паря", каза политическият консултант Йоханес Хиле.

В едно от видеата си Крах насърчава учениците да се противопоставят на учителите си, които имат леви убеждения. В друго видео той дава съвети на младите мъже как да се държат на срещи с момичета и ги призовава да не гледат порно и да не гласуват за "Зелените". "Истинските мъже са от десницата, истинските мъже имат идеали, истинските мъже са патриоти", казва Крах.

Политиците от мейнстрийма, които също се стремят към подобни постижения, са  изправени пред дилема заради подозренията си около използването на платформа, която произхожда от авторитарна страна.

Лаутербах заяви, че има известни резерви към "ТикТок", но че признава ефективността на приложението. "Не придавам каквато и да е легитимност на платформата с това, че я използвам", посочи той. За да предотврати изтичането на данни, той си е купил още един телефон, с който да използва "ТикТок".   

Екипът на Макрон също каза, че президентът вижда ползите от "ТикТок" и че необходимостта от регулации е отделен въпрос. "Не може да игнорираме това население, чиято преобладаваща част не гледа новини по телевизията и не чете пресата", заяви пред Ройтерс един от президентските съветници, който пожела да остане анонимен.

Великобритания и Австрия демонстрираха равнището на опасенията си около сигурността, като миналата година забраниха използването на "ТикТок" на телефоните на правителствените служители.

Но става все по-трудно "ТикТок" да бъде игнориран. Институтът за изследване на журналистиката на Ройтерс миналата година съобщи, че е провел проучване, според резултати все по-малко хора се доверяват на традиционните медии, като същевременно "ТикТок" става все по-популярен източник на новини.   

Според въпросното изследване "ТикТок" е най-бързо развиващата се социална мрежа и 20% от лицата между 18- и 24-годишна възраст я използват, за да следят новините.

Сред най-важните британски министри, които имат значително присъствие в "ТикТок", е ръководителят на отбранителното ведомство Гран Шапс.

Когато бе обявена забраната за използването на "ТикТок" от правителствени устройства, Шапс отговори на мярката, като публикува в платформата клип от филма от 2013-а година "Вълкът от "Уолстрийт". В откъса Джордан Белфорд – персонажът, изигран от Леонардо Дикаприо, заявява: "Няма да си тръгна, по дяволите". Шапс допълни, че никога не е използвал "ТикТок" от мобилно устройство на правителството и че забраната е разумна.  

Белгия забрани на министрите и лицата на държавна длъжност да инсталират "ТикТок" на служебните си устройства, но има политици, които заобикалят тази мярка и използват приложението от други мобилни устройства. Политици от партията "Зелените", които участват в коалиционното правителство, публикуват в "ТикТок" видеа чрез мобилни телефони, които са свързани единствено с 4-Джи мрежата и на тях не са инсталирани други приложения. Въпросните телефони не се използват само от политиците, но и от техни служители.

"Друга причина, поради която ние сме в "ТикТок", е, че не искаме да оставяме това поле на крайната левица и крайната десница", каза говорител на "Зелените" пред Ройтерс.

"Младите хора се запознават с новините през социалните медии и "ТикТок" е една от най-големите платформи. Някои политици изпитват комфорт от това, а други – не". 

(Превод от английски език: Николай Велев, БТА)

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/canva

Коментари

Още новини