Бъдещето на Западните Балкани и Европейския съюз обсъдиха високопоставени представители на съюза, министри от региона и дипломати на форум в София

Бъдещето на Западните Балкани и Европейския съюз (ЕС) обсъдиха високопоставени представители на съюза, министри от региона и дипломати на форума „ЕС среща Балканите“ в София днес, предава БТА.

Интеграцията и солидарността са най-правилният отговор на заплахите за мира и сигурността, заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. По думите ѝ повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени. Интеграцията в ЕС, в европейското общо пространство на върховенство на правото, на общия пазар на стоки, хора, услуги и капитали е единственият жизнеспособен път за развитието на региона на Балканите, коментира Габриел.

За България единственият начин напред е пълноправното членство на страната ни в Шенген, каза съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк при откриването на форума. "Ние не сме полудържава и не приемаме полуШенген. Ние знаем колко България може да даде за интеграцията на ЕС. Каква добавена стойност може да има страната ни", заяви Кючюк.

В интерес на ЕС е разширяването да стане скоро, отбеляза еврокомисарят по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи. Той посочи, че геополитическият контекст се е променил в последните няколко години. Освен войната на Русия в Украйна, има в близост и друг конфликт, както и кризата с COVID. Държавите, които са в близост до нашите граници, са по-засегнати от тези кризи, подчерта той. 

Нашата демокрация ще е силна, когато сме обединени и имаме обща визия, че не можем да сме по-силен, стабилен и проспериращ съюз без Западните Балкани, заяви във видеообръщение председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола.

Западните Балкани трябва да направят помежду си общ пазар, който да бъде по-тесен и по-задълбочен от общия пазар на ЕС според Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб на България. За да покажем на ЕС, че нашият балкански интелектуален и политически потенциал работи много добре. Останалите държави от Балканите, които вече сме влезли в ЕС, ще съдействаме, добави Паси.

ЕС не е просто алтернатива за Западните Балкани, а необходимост, смята Артемис Мало, заместник-министър за Европа и външните работи на Албания. Според нея трябва да се потвърди отново подкрепата от страна на европейските институции към държавите, поели по пътя към интеграция.

След 12 години преговорен процес (за присъединяване към ЕС  - бел.авт.) се поучихме от грешките, каза министърът по европейските въпроси на Черна гора Майда Горчевич. Черна гора е малка държава, ще имаме проблеми що се отнася до експертната подкрепа, от която се нуждаем за приключване на преговорните глави, добави Горчевич.

Геополитическите промени ускориха процеса по разширяване на ЕС, но той се разширява, когато е подтикнат, посочи министърът на европейската интеграция на Сърбия Таня Мишчевич. Според нея се пренебрегва това, че е настъпила умора по отношение на процеса, както и по отношение на реформите в региона. 

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза заместник-министърът на външните работи на Република Северна Македония Фатмире Исаки. Държавите постигнаха по-голям просперитет, по-справедливи общества, демократични общества, по-добре управлявани, заяви Исаки.

Турция има важна роля за европейската сигурност, заяви Мехмет Бозай, заместник-министър на външните работи на Турция. По думите му по отношение на разширяването на Европейския съюз (ЕС) е важна устойчивостта на държавите на фона на войната в Украйна, световните промени, Зеления преход, дигитализацията.

На форума бяха обсъдени и предстоящите избори за Европейски парламент. Дезинформацията може да се отрази върху изборите за Европейски парламент, ако не предприемем действия, каза Даниела Гътман – държавен секретар по европейските въпроси към Министерството на външните работи на Румъния. Според нея Русия започна да се заиграва все повече със Западните Балкани, да всява политически разделения и да се опитва да пренапише международния ред. 

Най-голямата сила на Европа - това, че направи войната немислима, изведнъж се оказа най-голяма ѝ слабост. Това е големият парадокс на Европа – твоята сила и успех се превръщат в твоя слабост, каза Иван Кръстев – председател на Центъра за либерални стратегии в София. Кръстев отбеляза неготовността на военната индустрия на Европа.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресцентър на Министерство на външните работи

Коментари

Още новини