Кадри с войници и военна техника манипулативно се използват за внушения, че НАТО и България се „готвят за война“

През март в социалните мрежи масово се разпространиха клипове и снимки на войници и военна техника, пътуващи в различни части на страната. Министерството на отбраната публикува няколко съобщения за преминаване на личен състав и техника от партньорски държави през България за участие в мероприятия за съвместна подготовка. Въпреки това кадрите бяха използвани за прокарване на внушения, че войниците и машините пътуват за Украйна и че придвижването им през България излага страната на риск.

На 8 март Министерството на отбраната разпространи информация, че от 10-ти март до края на месеца предстои придвижване на войници от САЩ от граждански летища в България до други обекти в страната. В съобщението се споменава и за предстоящо придвижване на италианска военна техника от Гърция до учебния полигон „Ново село“. Отбелязва се, че придвижванията са част от ротация на военни формирования, които участват в съвместна подготовка с военнослужещи от българската армия.

На 12 март в голям брой групи във Фейсбук почти едновременно се появява видео, в което се виждат камиони, превозващи танкове. Първоначалната публикация е от индивидуален профил, който твърди, че кадрите са заснети близо до Сливен. В текста към видеото авторът на поста задава въпроса „За каде са, и дали не ни готвят за разчленен въглен на бойното поле?“ (запазен е оригиналният правопис). Публикацията има почти 3000 споделяния и близо 500 коментара, голяма част от които спекулират, че танковете са на път за фронта, тъй като НАТО се готви за война с Русия. В рамките на няколко часа, а в много от случаите дори на минути, видеото се появява в десетки фейсбук групи, сред които и някои добре познати канали за разпространение на дезинформация. Така въпреки че танковете във видеото се виждат само за части от секундата и не може да се изясни със сигурност за къде точно пътуват, внушението че се готви нещо страшно достига до стотици хиляди потребители във Фейсбук. 

На 17 март няколко информационни сайта разпространиха снимки на войници, които се качват в камион пред сградата на Терминал 1 на Летище София. Тези публикации обаче не свързват видяното с информацията, разпространена от Министерството на отбраната, а спекулират, че става дума за френски войници, пътуващи за Украйна, за да се включат във военните действия. Тези спекулации се опират на изказванията на френския президент Еманюел Макрон, който в края на февруари заяви, че не може да изключи участие на френски войници в бойните действия в Украйна. През март той отново застана зад думите си, въпреки предупрежденията на Кремъл, че изпращането на войски от НАТО в Украйна ще означава неизбежен конфликт между Русия и алианса.

Войниците на снимките не могат да бъдат идентифицирани по националност и не е известна точната дестинация, към която се придвижват. Въпреки това изображенията се използват за целенасочено всяване на страх от „започващия сблъсък на френски и западни войски с Русия на украинска територия.“

Проверката на Factcheck.bg показа, че изображенията са публикувани най-напред в сайта Bnews.bg. Според публикацията снимките са получени от „свидетели на място и участници в операцията“. Още същия ден в сайта излиза и втора публикация със заглавие “Стана ли летище София новата цел на ракетите на Путин?“. 

Публикациите получават и ударно разпространение във Фейсбук, където са споделени от популярни профили като например „Николай Бареков“, „Николай Бареков Буден Журналист“ и свързания с мрежата около Исторически парк профил „Ивелин Асенов Александров“.

Едновременно с това те се появяват и в голям брой групи сред които „Приятели на В.В.Путин“, „Подкрепа за Стефан Янев“, „Мы помним“, „Искам служебното правителство за редовно“ и други. Твръденията са споделени и в свързаната със сайтовете Informiran.net и Faktibg.com група „Новини от последния час“, а също и в „Свободна и мирна България“, в която активно се прокарват редица наративи на кремълската пропаганда. 

Трейнспотинг с елементи на дезинформация

Паралелно с твърденията за камиони, превозващи танкове или войници към Украйна по пътищата на България, в социалните мрежи се споделят и голям брой видеоклипове, в които влакове превозват военна техника по железопътната инфраструктура.

Проверката на Factcheck.bg откри поне 10 подобни видеоклипа, като всичките са първоначално публикувани в YouTube канала Nettvshumen. Той е посветен на железопътния транспорт и публикува почти изцяло еднотипни клипове – кадри на влакови композиции, към които е посочена локация и номера на заснетите локомотиви. Каналът съществува от години и много от публикациите в него не са на военна тема. През март обаче има и доста кадри с влакове, превозващи военна техника. Тези клипове също не съдържат никакви конкретни твърдения, освен локацията и номерата на локомотивите. В описанието към един от видеоклиповете, който показва композиция, превозваща танкове, се съдържа подробна история на танковете Абрамс. Описанието на друг от клиповете буквално съдържа копирано съобщение на Министерството на отбраната за придвижване на военна техника от Гърция за Румъния чрез железопътен транспорт. В никоя от тези публикации в Youtube не присъстват спекулации свързани с Украйна, изпращането на военна помощ или евентуални последствия от това за България.

Описанието на кадрите и реакциите на аудиторията обаче се променят при попадането им във Фейсбук. Първоначално те се появяват в профили и групи с интерес към железопътния транспорт като „Забелязано в БДЖ“ и „ЖП гари и инфраструктура“, но още тук стават обект и на някои спекулативни коментари, свързани с Украйна и военната помощ. „Карайте, карайте, скоро ще ги връщате обратно от Усрайна, но под формата на скрап! “ – гласи коментар към пост в групата „ЖП гари и инфраструктура“. „Путин да хвърли някоя „заблудена“ ракета и отиде ешалона!“ – коментира потребител в „Забелязано в БДЖ“, като оригиналният правопис на коментарите е запазен. 

Коментари

Още новини