(обобщение) Служебният кабинет с премиер Димитър Главчев встъпи в длъжност

Служебният кабинет с министър-председател Димитър Главчев встъпи в длъжност, след като по-рано днес се състоя церемония по приемственост в Министерския съвет, предава БТА.

С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България, заяви Николай Денков, който предаде поста министър-председател на Димитър Главчев на церемонията.

Пълният състав на служебното правителство може да бъде видян тук.

Указът на президента

Държавният глава Румен Радев подписа днес сутринта указ за назначаване на служебно правителство в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Според издадения указ има една промяна в състава на служебния кабинет - министър на външните работи ще бъде Стефан Димитров, а не Ивайло Ценов, както беше в проекта на структура и състав, които Димитър Главчев предложи на 5 април. 

Главчев съобщи, че промяната в състава на служебния кабинет се е наложила поради семейни ангажименти на предложения за министър на външните работи Ивайло Ценов.

Клетвата на служебния кабинет

На извънредно заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначени с указ на президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията. Това стана в присъствието на държавния глава и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Предаване на властта

В Министерския съвет се състоя церемония по приемственост. С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех, с пожелание да успеят да свършат работата, която да бъде от полза за хората в България, заяви Николай Денков, който предаде поста министър-председател на Димитър Главчев.

Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания, каза Димитър Главчев

Церемонии по предаване на министерски постове се състояха и в отделни ведомства.

Политическите реакции

За разлика от всички служебни правителства до момента в това правителство аз по никакъв начин не съм се бъркал по отношение на кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия, каза президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Народното събрание за полагане на клетва на служебното правителство. Тази сутрин подписах указа за назначаване на служебното правителство и с него се слага край на един провален политически експеримент – т.нар. сглобка, коментира държавният глава.

От това, което виждам, доминира старият кабинет - кабинетът "Денков-Габриел", и особено с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са назначение от партията на "Промяната", в екологията, в образованието. Имаме всъщност три-четири нови имена, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Служебният кабинет не е съгласуван с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), заявиха съпредседателят на ПП Кирил Петков и съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Димитър Главчев не се свърза с нас по никакъв начин, не сме водили нито един разговор, коментира Петков. Новият Министерски съвет изобщо не е съгласуван с нас, потвърди Атанасов.

Вие виждате кои са, от ПП-ДБ има много хора, за другите е рано да съдим, нека им дадем време да докажат, каза председателят на ДПС Делян Пеевски

Имаме изключително балансирано правителство към момента – между ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", защото от кабинета "Денков" остават четири ярки лица и оттук нататък е ясно, че това правителство ще изпълнява това, което изпълняваше редовното, коментира народният представител от "Възраждане" Цончо Ганев.

Имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира, че "сбърканите промени в Конституцията", гласувани от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ, са довели до този резултат.

Служебното правителство е изключително и само политически кабинет на ГЕРБ, а това е заслуга на ПП-ДБ. Това мнение изрази депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. С техните глупави и скандални поправки в Конституцията дадоха възможност на стария модел на управление да продължи да управлява изключително политически следващите два месеца, коментира той.

Заглавно изображение: Правителствена информационна служба

Коментари

Още новини