От двете страни на Ламанша си припомниха Антантата

Френските войски се присъединиха към британските си колеги в прочутата церемония по смяна на караула пред Бъкингамския дворец вчера, марширувайки заедно в знак на солидарност между Великобритания и Франция на фона на войната на Русия срещу Украйна. На паралелна церемония в Париж британски войници, носещи известните високи шапки от меча кожа, участваха в безпрецедентен общ военен парад пред Елисейски дворец, докато хорът на френската армия изпя двата национални химна „Боже, пази краля“ и „Марсилезата“. Двете събития бяха организирани по случай 120-ата годишнина от „Сърдечната Антанта“, дипломатическото споразумение от 1904 г. между Великобритания и Франция, което проправи пътя за тяхното сътрудничество както в Първата, така и във Втората световна война, съобщи Асошиейтед прес, пише БТА.

Представител на френския президент Еманюел Макрон каза, цитиран от френския телевизионен канал „Франс24“ , че това е "първият път в историята", когато чуждестранни войски са поканени да участват във военния ритуал. В края на 2023 г. Макрон отново направи публична смяната на Републиканската гвардия пред Елисейския дворец - всеки първи вторник на месеца, въпреки че церемонията е много по-малко зрелищна от тази пред Бъкингамския дворец.

Във видео съобщение, публикувано в социалната мрежа „Екс“ вчера, Макрон каза, че съюзът служи като основа за задълбочаване на английско-френските отношения, особено във време на завръщане на войната в Европа.

Британският външен министър Дейвид Камерън и френският му колега Стефан Сежурне използваха съвместна статия по случая, публикувана вчера в „Дейли Телеграф“, за да призоват съюзниците да увеличат финансирането за Украйна.  „Не само Франция и Великобритания трябва да решат тези предизвикателства. Но заедно можем да обединим другите да се присъединят към нас в преодоляването им“, пишат те. „Трябва да направим още повече, за да сме сигурни, че ще победим Русия. Светът гледа - и ще ни съди, ако се провалим“, заявиха дипломатите.

Призивът на Камерън и Сежурне беше отправен преди среща на британския външен министър с председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън тази седмица, коментира „Политико“.  Републиканците от Камарата на представителите са дълбоко разделени относно предоставянето на военна подкрепа на Украйна и все още не са одобрили пакет от помощ от 60 милиарда долара за страната, който Сенатът одобри преди почти два месеца. Миналата седмица Камерън призова европейските външни министри да се „свържат по телефона“ с Джонсън в опит „да предадат допълнителна информация“ след двудневна среща на външните министри на НАТО.

Антантата от преди 120 години разрешава различни колониални спорове между Франция и Великобритания, главно в Африка. Споразумението също така проправи пътя за по-тясно дипломатическо и военно сътрудничество между двете страни, припомня „Радио Франс Интернасионал“. Въпреки че не е официален съюз, „Сърдечната Антанта“ е значителна стъпка към сверяването на британските и френските интереси, особено в лицето на нарастващото напрежение в Европа, довело до Първата световна война. Споразумението е продиктувано до голяма степен от нарастващия милитаризъм в цяла Европа.

Подписването на „Сърдечната Антанта“ на 8 април 1904 г. се смята за подготовка на пътя за обединяването на силите на Франция и Великобритания срещу Германия в Първата световна война. Въпреки че споразумението често се използва като кратко описание на френско-британските отношения, връзките са засегнати от напрежение през последните години, особено след като Обединеното кралство напусна Европейския съюз, коментира АФП.  Миграцията е особена пречка за тях, като Лондон оказва натиск върху Париж да спре потока от мигранти през Ламанша. Но държавното посещение на крал Чарлз Трети миналата есен – един от последните му големи задгранични ангажименти преди диагностицирането на рак – беше широко възприето като огромен успех, който показа фундаменталната сила на връзката.

„Може ли двете страни да се опишат като „Френемис?“ (Игра на думи Friend/Enemy – Приятел/Враг – англ. ез.), пита Евронюз, припомняйки не само съюза между страните, но и историческото им съперничество. Като всяка връзка, Франция и Англия имат своите различия, като последната усложни нещата с напускането на Европейския съюз през 2020 г.  Но 120 години по-късно те отново са заедно, за да решават световните проблеми.

Заглавно изображение: 

Коментари

Още новини