Бившият руски президент Медведев заплашва Полша с "радиоактивна пепел"

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заплаши Полша с перспективата за "радиоактивна пепел" в отговор на забележките за използването на ядрени оръжия, направени от полския външен министър Радослав Шикорски, предаде ДПА и БТА.

По-рано Шикорски заяви пред британския вестник "Гардиън" как САЩ уж биха реагирали на руско използване на ядрено оръжие срещу Украйна. "Американците са казали на руснаците, че ако взривите ядрена бомба, дори и да не убие никого, ние ще ударим всичките ви цели (позиции) в Украйна с конвенционални оръжия, ще ги унищожим всичките", каза той пред вестника. 

Медведев отговори в "Екс", че САЩ не са казали нищо подобно, тъй като "те са по-предпазливи".

"Удар на американците по нашите цели означава да започнат световна война и един външен министър, дори на страна като Полша, трябва да разбира това", написа снощи заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност. 

Полският президент Анджей Дуда е поискал тактически ядрени оръжия от САЩ да бъдат разположени в Полша, заяви Медведев. "Варшава няма да бъде пропусната и със сигурност ще получи своя дял радиоактивна пепел. Това ли е, което наистина искате?" добави той.

През април Дуда беше заявил, че Полша, която е един от най-силните поддръжници на Украйна, е готова да приеме ядрени оръжия на НАТО като противовес на разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, припомня ДПА.

По време на мандата си като президент от 2008 до 2012 г. Медведев беше смятан за ключова фигура в руската либерална политика. След нашествието в Украйна обаче той се превърна в един от най-големите хардлайнери и редовно защитава войната с подстрекателски постове в социалните мрежи.

Коментарите на Шикорски вероятно са свързани със събитията от края на 2022 г., отбелязва ДПА. Американските медии неведнъж са съобщавали, че по това време ръководството във Вашингтон е имало впечатлението, че Москва може да се готви да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна. Съобщава се, че по това време Кремъл е бил уведомен, че САЩ няма да отговорят с ядрено оръжие, а с други мощни средства.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By Government.ru, CC BY 4.0

Коментари

Още новини