(видео) Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да имаме свободни и независим медии, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да имаме свободни и независим медии. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на въпрос на Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Националния дворец на културата в София, пише БТА.

Даниел Митов попита Столтенберг готови ли сме колективно да признаем равнището на опасността от дезинформацията, да засилим реакцията срещу информационните войни на Русия и Китай, както и да се изправим пред предизвикателствата на дезинформацията.

Генералният секретар на НАТО каза, че е необходимо да осъзнаем, че трябва да се борим с фалшивите наративи в социалните медии, които идват от Русия и от авторитарните режими. Противопоставянето на тази информация трябва да бъде нашият най-важен приоритет, подчерта Столтенберг, но обърна внимание, че трябва да се прави в съответствие с езика на НАТО. Според него до голяма степен е въпрос на избор на държавите членки как да отговорят. Но най-добрият начин е да имаме свободни и независим медии, заяви генералният секретар на НАТО. Ако журналистите са независими, ако задават "тежки" въпроси, това е достатъчно, добави той. "Нека да направим това, което е необходимо, за да имаме критични медии, както и за тези, които се опитват да манипулират медиите", каза Йенс Столтенберг в отговор на Даниел Митов.

"Ние непрекъснато ставаме по-силни", заяви председателят на Парламентарната асамблея на НАТО преди началото на парламентарната сесия в София

Председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба благодари на Даниел Митов, на българската делегация в парламентарната асамблея и на българския парламент за организирането на третата среща на Парламентарната асамблея на НАТО в България.

Той посочи, че тази асамблея се провежда в момент, когато НАТО празнува 75-ата си годишнина и България отбелязва 20 години в алианса, а неговата собствена страна, Полша, отбелязва 25 години.

„Ние непрекъснато ставаме по-силни и на пленарното заседание днес ще се съберат 400 участници, включително близо 200 депутати от 32 страни. През последните дни петте ни комисии обсъдиха 16 теми в присъствието на ръководители от България и НАТО“, заяви Шчерба.

По думите му днес той ще представи пред Парламентарната асамблея две много важни декларации. Едната от тях е относно непоколебимата подкрепа и помощ на НАТО за Украйна, а другата е относно препоръките на асамблеята за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Шчерба заяви, че срещата в София се провежда в момент на голяма опасност.

„На първо място войната на Русия в Украйна е в критична фаза. Повече от всякога трябва да засилим и да ускорим помощта и доставките си“, каза той.

На второ място НАТО и съюзниците трябва да демонстрират единство и решимост на срещата на върха през юли. 

И трето, нашите демокрации са подложени на атаки от страна на Путин и неговите съюзници, посочи Шчерба. По думите му те се опитват да внесат разделение в обществото на страните от НАТО, да подкопаят доверието и в крайна сметка да унищожат демокрацията.

Според Шчерба настоящата сесия изпраща три ясни послания.

Първото е, че НАТО ще подкрепя Украйна до победата. „Те се нуждаят от нашата подкрепа сега, а не след година или след седмица“, подчерта Шчерба. „Трябва да изоставим изкуствените червени линии и Украйна трябва да получи това, от което се нуждае“, добави той.

Второто послание е, че съюзниците са решени да защитават демокрацията. „Трябва да направим обществата си по-устойчиви, защото сигурността не зависи само от танкове и оръжия, тя означава и издръжливост на обществата ни“, посочи Шчерба.

Третото послание е, че бъдещето на НАТО ще бъде определено от следващите поколения, каза Шчерба. Ето защо алиансът трябва да бъде съюз на демокрации, който защитава всеки сантиметър от територията си, споделя справедливо ползите и допринася за общата сигурност, добави той.

Шчерба също така приветства присъствието на делегатите на най-новия член на НАТО Швеция и заяви, че Украйна трябва да я последва.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/пресслужба на НАТО, официална страница в интернет

Коментари

Още новини