Байдън предизборно си спомни за границата с Мексико

Президентът на САЩ Джо Байдън представи планове, въвеждащи незабавни и значителни ограничения за търсещите убежище мигранти на южната граница на страната, предаде Асошиейтед прес. Новите правила влязоха в сила в полунощ в сряда (местно време), след което граничните служители могат да връщат мигрантите през границата в Мексико или в родните им страни в рамките на часове или дни. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Белият дом се опитва да неутрализира негативното политическо влияние на имиграцията преди президентските избори в Съединените щати през ноември, предава БТА.

Указът забранява на мигрантите да получават убежище, когато американските власти преценят, че южната граница е претоварена.  Заповедта влиза в сила, когато броят на отчетените случаи на входните точки на страната достигне 2500 души на ден. Ограниченията ще бъдат в сила, докато броят на случаите на входните точки достигне или спадне под 1500 средно на ден за период от седем дни. След като заповедта влезе в сила, мигрантите, които пристигат на границата, но не изразяват опасения от връщане в родните си страни, ще бъдат незабавно извеждани от САЩ. На тях ще им бъдат налагани наказания, които може да включват петгодишна забрана за повторно влизане в САЩ, както и потенциално криминално преследване, обяснява детайлите около нововъведението американският телевизионен канал Си Ен Би Си.

Указът на Байдън не позволява на мигрантите да търсят убежище на границата между САЩ и Мексико, когато потокът им се увеличи, което според “Ню Йорк Таймс” е  драматичен обрат в годината на изборите, целящ облекчаване на натиска върху имиграционната система и за справяне с голямото безпокойство сред избирателите. Мярката е най-рестриктивната гранична политика, въведена от Байдън или който и да е друг съвременен демократ, и по-скоро припомня на усилията през 2018 г. на президента Доналд Тръмп да пресече миграцията, което тогава беше блокирано от федералния съд. Според изданието този ход показва колко драстично се е изместила надясно имиграционната политика в Съединените щати. 

Проучванията показват, че имиграцията става все по-основна грижа за избирателите и на двете партии, като е основната грижа за републиканците. Февруарско проучване на Си Би Ес/”Марист” установи, че 41 процента от американците смятат, че Републиканската партия би се справила справи по-добре с проблема. Проучванията сочат, че и в двете партии има подкрепа за граничните мерки, заклеймени някога от демократите и подкрепяни от Тръмп, тъй като броят на хората, преминаващи в страната, достигна рекордни нива през последните години.

В изявление, цитирано на интернет-страницата на Белия дом, Байдън каза, че е бил принуден да предприеме мерки, защото републиканците са блокирали двупартийно законодателство, което включва някои от най-значимите ограничения за сигурността на границите, които Конгресът е разглеждал от години. „Трябва да се изправим пред една проста истина: за да защитим Америка като земя, която приема имигранти, първо трябва да осигурим границата и то веднага”, заяви той. Същевременно президентът направи разграничение между своята политика и тази на Тръмп: “Продължаваме да работим с нашите мексикански съседи вместо да ги атакуваме”. Същевременно той заяви, че никога не би говорил за мигрантите като “замърсяване на кръвта на страната”, както навремето прави неговият предшественик.

Белият дом се опитва да стовари върху републиканците вината за положението на границата, отбелязва вестник “Хил”, който посочва, че моментът на издаването на указа идва в сърцето на изборна година, в която проучванията постоянно показват, че гласоподавателите вярват повече на бившия президент Тръмп – предполагаемия кандидат на Републиканската партия – отколкото на Байдън по въпроса за имиграцията и сигурността на границите. Президентът и неговият екип лобираха упорито за двупартиен законопроект в Сената, който щеше да осигури финансиране за хиляди допълнителни гранични служители, инвестиции в технология за залавяне на фентанил и наркотрафиканти и добавяне на служители в миграционните служби, които биха могли да помогнат за облекчаване натрупаните дела за убежище. Но републиканците в Сената блокираха приемането на този законопроект два пъти по заръка на Тръмп.

Байдън залага, че новите мерки ще ограничат политическите щети за кампанията му от увеличаването на нелегалната имиграция по време на мандата му в Белия дом и ще предотвратят скока на преминаването на границите преди изборите, отбелязва “Файненшъл Таймс”. Изданието предупреждава, че ограничаването на правата на убежище и улесняването на депортациите рискува допълнително да отчужди някои леви избиратели на Демократическата партия, много от които са недоволни от Байдън заради начина, по който действа по отношение на войната на Израел в Газа.

“Политико” отбелязва, че указът на Байдън носи известен риск в собствената му партия. Прогресистите и защитниците на мигрантите в нея са дълбоко разочаровани от това, което виждат като връщане към политиките от ерата на Тръмп, и се тревожат за дългосрочните последици от приемането на новите мерки от страна на демократите. Американският съюз за граждански свободи вече заяви, че ще съди администрацията. Лявото крило на Демократическата партия все още се надява, че администрацията ще последва суровите действия с амнистии за дългосрочно пребиваващи без документи в страната като болногледачи, земеделски работници и съпрузи на граждани на САЩ.

Според “Вашингтон Пост” решението на Байдън е разделило неговата Демократическа партия. Разногласието заплашва да разбие партията по въпрос, който социологическите проучвания показват, че е сред най-важните за избирателите на Демократическата и Републиканската партия в този изборен цикъл. Въпреки че някои поддръжници казват, че този ход  ще послужи за привличане на независимите гласоподаватели и ще засили подкрепата им, той разгневи някои демократи, според които Байдън е отстъпил пред исканията на републиканците и би могъл да отчужди части от твърдия електорат на демократите. Изданието цитира лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, който заяви в залата на Сената, че републиканците, гласуващи против двупартийния законопроект за границата, са принудили Байдън да предприеме действия, но призна, че използването на президентски указ за справяне с проблема не е идеално решение. “Това е много по-добре, отколкото да не правим нищо, но не е за предпочитане в сравнение с приемането на законодателство, както признава самият президент“.

„Като възобнови забраната на Тръмп за предоставяне на убежище, президентът Байдън подкопа американските ценности и изостави задълженията на нашата нация да предостави на хората, бягащи от преследване, насилие и авторитаризъм, възможност да потърсят убежище в САЩ“, каза сенатор Алекс Падила, демократ от Калифорния, на личната си интернет страница. 

А висши представители на Републиканската партия казват, цитирани от британския “Гардиън”, че действията на Байдън се равняват на „шаради по границата в година на избори“. „Това е чисто и просто завеса. Ако беше така загрижен за границата, щеше да го направи отдавна“, каза председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън. Най-висшия републиканец в Сената, Мич Макконъл, също се изказа пренебрежително: “Тъй като изборите са само след месеци, президентът се надява, че издаването на указа  ще покаже, че го е грижа за тази криза и се опитва да я поправи.  Това е все едно да използва градински маркуч срещу пожар пета степен. Но американският народ не е глупав - добре знае, че тази пиеса значи твърде малко и твърде късно”.

 „Преди повече от година републиканците в Камарата на представителите приеха Закона за сигурността на границата, който всъщност щеше да реши проблема, но Джо Байдън и демократите в Сената продължават да се бавят с предприемането на смислени действия, жертвайки безопасността и сигурността ни", гласи съвместно изявление на републиканското ръководство в Камарата на представителите – подписано от конгресмени Том Емър, Майк Джонсън, Стив Скализ и Елиз Стефаник. Телевизионният канал отбелязва, че взаимното саботиране на законопроектите, свързани с миграцията и границата, показва, че в година на избори нито една партия не иска да даде на другата да обере лаврите, приемайки исканото от обществото по-строго законодателство.

Чад Улф, републиканец и бивш секретар по вътрешната сигурност в администрацията на Тръмп, каза, че според него указът няма да повлияе на „злоупотребата за предоставяне на убежище“, която се извършва по границата. „Има дупки в този план. Той не прави нищо, за да спре злоупотребата с предоставяне убежище […] Не мисля, че ще проработи. Мисля, че е твърде малко и твърде късно”, заяви той в ефира на “Фокс Нюз”. 

“Байдън се преструва, че най-накрая прави нещо за границата, но всъщност всичко е за показ, защото знае, че ни предстои дебат след 3 седмици”, припомни на свой ред Доналд Тръмп. 

“Той можеше да спре това всеки един ден от своето президентство. Това, което Белият дом прави днес, е, поредната политическа игра”, заключват влиятелните сенатори от граничния щат Тексас Тед Круз и Джон Корнин.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By The White House - https://www.flickr.com/photos/whitehouse/53573575886/, Public Domain

Коментари

Още новини