САЩ наложиха санкции на лидерката на молдовския автономен район Гагаузия Евгения Гуцул

Съединените щати наложиха санкции на проруската лидерка на молдовския автономен район Гагаузия Евгения Гуцул, предаде Ройтерс, позовавайки се на американското финансово министерство. Решението беше подкрепено от прозападното правителство в Кишинев, предава БТА.

Санкциите замразяват всички активи, които са собственост на Гуцул в САЩ, и забраняват на американски граждани да извършват бизнес с нея.

"Съединените щати обявиха санкции срещу (Гуcул) като активен посредник на избягалия осъден олигарх Илан Шор и неговата партия "Шор", както и на техните подкрепяни от Кремъл усилия за незаконна политическа намеса", каза в изявление американското посолство в Кишинев. 

Молдовският премиер Дорин Речан заяви, че санкциите са били наложени след "ефективно сътрудничество". 

"Бързата реакция на САЩ трябва да служи за пример за съдебната система в Молдова, за да върши задълженията си и да защитава интересите на страната и на гражданите", каза той в изявление. 

След като отношенията между Русия и Молдова се влошиха заради инвазията на Москва в Украйна, Гуцул призова за по-тесни връзки между двете страни и се срещна с високопоставени руски представители, включително и с президента Владимир Путин.

Гуцул беше избрана миналата година за лидер на южния молдовски автономен район и е в противоречия с правителството на страната, което има амбициите да се присъедини към Европейски съюз. Тя е обвиненa, че е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски бизнесмен в изгнание, осъден за измама в Молдова. Гуцул отхвърля обвиненията като изфабрикувани. 

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By Kremlin.ru, CC BY 4.0

Коментари

Още новини