Руските войски са използвали глада срещу цивилни като военна стратегия по време на обсадата на Мариупол, сочи експертен доклад

Руските войски умишлено са използвали глада срещу цивилното население като военна стратегия по време на 85-дневната обсада на украинския град Мариупол, твърдят международни правни експерти в публикуван днес доклад, предаде Ройтерс и БТА.

Международната правозащитна организация "Глоубъл райтс комляиънс" (Global Rights Compliance), чиито експерти помагат и на главния прокурор на Украйна, заяви, че руските сили "систематично са атакували средства, необходими за оцеляването на цивилното население", като храна, вода, енергия и достъп до здравни услуги. В същото време руските войски са прекъсвали пътищата за евакуация и са блокирали достъпа на хуманитарна помощ, се казва в текста.

Руското Министерство на външните работи не отговори веднага на писмено запитване за коментар. Москва отрича, че руските войски са извършвали нападения срещу цивилното население в Украйна, припомня Ройтерс.

Мариупол се превърна в нарицателно за ужас по време на продължилата близо три месеца, между март и май 2022 г., руска обсада на стратегическия пристанищен град. В капана на бойните действия бяха хванати голям брой цивилни, които бяха принудени да погребват телата на загиналите край пътищата, отбелязва Ройтерс.

Използването на гладуването срещу цивилни "чрез лишаването им от средства, необходими за оцеляването им" като военна тактика, се определя като военно престъпление съгласно Римския статут -  основополагащият договор на Международния наказателен съд.

В това определение гладът не се отнася само до храната, коментира пред Ройтерс Олга Мицков, украински правен съветник в "Глоубъл райтс комляиънс".

"Става въпрос за всичко, от което човек се нуждае, за да оцелее", обясни тя и даде пример, че отоплението, водата и наличието на здравни грижи също може да бъдат средства, необходими за оцеляването.

За изготвянето на доклада си правните експерти на на правозащитната организация са работили със разузнавателни експерти в областта на отбраната и изследователи, използващи голям набор от публично достъпна информация, за да анализират сателитни снимки и изображения, както и свидетелства на очевидци и представители на властите по време на обсадата на Мариупол.

Според Мацков докладът показва, че освен жертвите от интензивните боеве, много по-голям брой хора в Мариупол са загинали поради липса на храна, вода или отопление, след като руските войски са атакували пунктове за разпределение на храна, енергийна инфраструктура, водоснабдителни инсталации и медицински центрове.

"Сблъскахме се с ужасяващи случаи, при които възрастни хора умираха в собствените си апартаменти от липса на вода или защото им беше студено, тъй като в Мариупол нямаше отопление", каза тя. 

Юрий Белоусов, ръководител на отдела за военни престъпления в Главната прокуратура на Украйна, заяви в изявление, че инцидентите, разгледани в доклада за Мариупол, са част от текущите дела на националното обвинение.

Международния наказателен съд разполага с юрисдикция по отношение на случаи, при които става на въпрос за извършването на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, ако деянията са извършени на територията на Украйна. Досега съдът е издал четири заповеди за арест, свързани с подобни в Украйна, включително и срещу руския президент Владимир Путин във връзка с депортиране на украински деца, отбелязва Ройтерс.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/By ADifferentMan - Own work, CC BY-SA 4.0

Коментари

Още новини