Ако има шанс да бъде формирано правителство "анти-Пеевски", длъжни сме пред нашите избиратели да го направим, каза Христо Иванов

Ако има шанс да бъде формирано "анти-Пеевски" правителство, то ние сме длъжни пред нашите избиратели да го направим, заяви подалият оставка като председател на "Да, България" Христо Иванов  в предаването „120 минути“ по бТВ. Изказването му е по повод предложението на „Демократи за силна България" (ДСБ) към коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) коалицията да поиска третия мандат за съставяне на техническо правителство.

По-рано днес в позиция на Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) от партията посочиха, че в 50-ото Народно събрание не виждат условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство. Те потвърдиха позицията си, че ще бъдат конструктивна опозиция.

По думите му интересът на българските граждани е да си върнем републиката и да не позволим Пеевски да я излапа. „Много е необходимо в този парламент да се направи проверка дали може да се състави мнозинство от партии, които са готови да работят последователно за премахване на модела "Пеевски”. Той не е просто един човек, а носител на технология, на един модел на осъществяване на власт. За да се премахне този модел, трябва да се приложат онези реформи, които предложихме с меморандума от февруари”, каза Иванов.

Той напомни, че ротационната формула на управление на ПП-ДБ с ГЕРБ е била счупена, защото реформите, предложени в меморандума по отношение на съдебната власт, регулаторите и службите са били непоносими за Пеевски и той е принудил Борисов да отидем на избори. „Правителството падна, защото Пеевски упражни своето влияние върху ГЕРБ и ги принуди да счупят ротационната формула. Сега, ако ГЕРБ са готови да се освободят от влиянието на Пеевски това ще проличи по готовността им да се върнем към разговора за реформите. Това е тестът", добави Иванов. 

Според него ролята на техническото правителство е да изпълни минимални задачи и да даде време на парламента да свърши определен обем работа, особено що се отнася до споменатите реформи, и да завърши присъединяването на България към еврозоната.

Христо Иванов коментира и ситуацията в ДПС. Според него развръзката е предизвестена. „Чудовищното дете на пленената държава Делян Пеевски се опита да вземе кормилото, да поеме контрола, да изяде всичко. И в момента виждаме някакви опити да бъде спрян”, каза той. По думите му днешното писмено изявление на Пеевски е белег за това, че той очевидно е чакал, но не е бил приет от Доган и му се е наложило да излезе с тази многословна молба, което издава паника.

Във фейсбук страницата си от "Да, България" публикуваха пост на  Божидар Божанов. "Ще обсъдим сериозно предложението на ДСБ за третия мандат, като сме свикали заседание на Националния съвет на "Да, България" за утре", посочва той. Според него опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за демонтиране на модела "Пеевски" - реформиране и освобождаване на завладените правоохранителни органи и гарантиране на независимостта на съда. 

Ще отчетем и рисковете от такава формула - както рисковете тя реално да не постигне целите си, така и рисковете самият опит да бъде използван срещу нас, отбелязва Божанов.

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, пресцентър на "Да, България"

Коментари

Още новини