Руски съд осъди на 6 години затвор режисьорка и драматуржка, обвинени в оправдаване на тероризма

Руски съд осъди днес на 6 години затвор театрална режисьорка и драматуржка, обвинени в "оправдаване на тероризма" - присъда, която според правозащитници демонстрира нетърпимостта на руските власти към творческата свобода, предаде Ройтерс и БТА.

Трийсет и девет годишната режисьорка Женя Беркович и 44-годишната драматуржка Светлана Петрийчук бяха арестувани през май миналата година заради тяхната наградена пиеса "Финист, ясният сокол", която разказва историята на руски жени, омъжили се за бойци от "Ислямска държава".

Процесът стана най-знаковото дело срещу руски театрални фигури заради тяхното творчество, откакто започна руската инвазия в Украйна през 2022 г., посочва Ройтерс. И двете жени отричат да са виновни.

Продължилият седем седмици процес бе осъден от правозащитници и от руските артистични среди като политически мотивиран.

Освен това по време на делото съдия Юрий Масин прие искането на прокуратурата то да протече при закрити врата заради предполагаеми заплахи срещу някои от участниците.

В началото на процеса в края на май Беркович и Петрийчук казаха, че са поставили пиесата, за да се опълчат на тероризма, а не за да го подкрепят.

"Поставих пиесата с цел превенция на тероризма", каза пред съда Беркович. Тя заяви, че по отношение на терористите тя изпитва само "презрение и отвращение".

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/орхив, By Anna Shmitko (Анна Шмитько) - Photo provided by the author, CC BY-SA 4.0

Коментари

Още новини