Обучение: Нейните права в дигиталното пространство

Изследвания показват, че тормозът, сексуалното насилие и нападенията в дигиталното пространство засягат жените и момичетата в по-голяма степен, а травмите и последствията засягат еднакво силно като това, преживяно офлайн. 

С пандемията този феномен стана още по-осезаем, а жените кандидатки за политически постове и избираеми длъжности попадат сред най-честите жертви. По данни на проучване на Plan International (2020), 58% от момичетата са били обект на насилие в дигиталното пространство, а 50% споделят, че насилието в дигиталното пространство е по-видимо от това, преживяно на живо. Най-често това се е случвало във Фейсбук – 39% от случаите, Инстаграм – 23%. Тези случаи определено променят поведението на жените онлайн, а в случая с жени с активна позиция или кандидатки за публична длъжност това води до още повече предизвикателства за постигане на техните цели. Съветът на Европа посочва, че насилието в дигиталното пространство ограничава реализирането на пълния потенциал на жените и нарушава техните права. 

Насилието в дигиталното пространство често е трудно за идентифициране, трансгранично е по характер и малко държави имат специфично законодателство за неговото ограничаване. 

Фондация „Екатерина Каравелова“ съвместно с председателката на Европейското женско лоби и на Българска платформа към Европейско женско лоби, Илиана Балабанова, поставя сигурността в дигиталното пространство във фокуса на реализиране на жените с активни позиции в обществения живот. 

За целта на 7 октомври в гр. София Фондация „Екатерина Каравелова“ организира обучение на тема: „Нейните права в дигиталното пространство”, по време на което ще говорим за инфраструктурата в интернет, правата на жените, нуждата от поверителност и сигурност и насоки за безопасност на интернет пространството и защити от онлайн тормоз. Материалите са подготвени от Европейското женско лоби и имат за цел да допринесат за постигането на по-безопасен и по-сигурен интернет, който да подпомага жените и момичетата в техните социални роли, а не да ги ограничава и излага на повече опасности. 

Обучението ще включва практически насоки и препоръки и ще представи добри практики в подкрепата на жени с активно присъствие в социалните мрежи. 

Фондацията кани всички заинтересовани представителки на политически партии, граждански активистки и лидери, както и представителки на неправителствени организации да се включат в обучението. 

Местата са ограничени и ще се направи предварителен подбор. Нужна е предварителна регистрация тук, след което ще бъде изпратено потвърждение от екипа на Фондация „Екатерина Каравелова“. Краен срок за кандидатстване: 24 септември 2023 г


Обучението се организира с финансовата подкрепа на Български фонд за жените, предоставена на Фондация „Екатерина Каравелова“ по линия на програма „Мисия възможна“. Мнения и информация, представени в рамките на обучението не отразяват официалното становище на Български фонд за жените.

Заглавно изображение и източник: ekfwomen.org

София център, София

Коментари