София Филм Фест гостува във Велико Търново

26 Май

София Филм Фест пътува към

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

за 12-а поредна година

26 - 28 май 2023 

Откриваме с „Ваклуш“ на Николай Василев,

закриваме с „Лука“ на Джесика Удуърт,

с участието на легендата Джералдин Чаплин 

Екипът на София Филм Фест и Община ВЕЛИКО ТЪРНОВО канят жителите и гостите на старопрестолния град на поредното, 12-о изданиеСФФ във Велико Търново“ – в продължение на традицията да се възпитава вкус към стойностно кино с отбрани филми за КИНОмани!

В рамките на 3 дни – от 26 до 28 май, в Голямата зала на Община Велико Търново ще представим шест забележителни фестивални кинотворби за изминалата година!

12-ият „СФФ във Велико Търново“ е част от проекта на Арт Фест „Операция кино 2023“, реализиран в партньорство с Национален фонд „Култура“, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и OMV България. 

Цената на билета за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 2 филма – цената става 3 лева

Стартираме в петък - 26 май в 18:00 часа с документалния филм на Николай ВасилевВАКЛУШ“, един от най-успешните и очаквани филми на изминалия 27-и София Филм Фест. Той е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 година и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Известен като Учителя на Мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с културно-историческа и религиозно-философска тематика. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, след промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“, в което очертава какъв трябва да бъде човекът на Третото хилядолетие. 

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 година с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Да бъдеш Майстора“, „Формулата на Тео“, „Гладиатор“ и др. Той лично ще се срещне с публиката във Велико Търново и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията! 

Продължаваме в 20:30 часа на 26 май (петък) с „ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО“ на легендарната френска режисьорка Клер Дени. Филмът, носител на Наградата за режисура „Сребърна мечка“ на Берлинския кинофестивал през 2022, е създаден по романа на Кристин Анго „Повратна точка в живота“, като Клер Дени е съсценарист заедно с Анго. Главните роли изпълняват от звездите Жулиет Бинош и Венсан Линдон, които са популярни сред публиката в цял свят и провокират интереса на любителите на европейското кино. Двамата влизат в ролите на влюбена двойка, която постепенно навлиза в сериозна криза на отношенията, след неочакваната намеса на бивш най-добър приятел и любовник от миналото… 

Вторият фестивален ден – събота, 27 май, започва в 18:00 часа с прожекция на „ОЛОВНИЯТ ВОЙНИК“ – най-новият документален филм на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други. „Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход – това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. 

Костадин Бонев е кинорежисьор, носител на множество национални и международни награди. Член е на Международната документална асоциация. Завършва ВИИ в София и театрознание във ВИТИЗ през 1980 г. Специализира филмова и ТВ режисура във ВИТИЗ (1990) в класа на Георги Дюлгеров. „Писма до долната земя“ печели две награди във Варна и награда за най-добър филм в Санкт Петербург през 1995 г. „Търпението на камъка“ е отличен със „Сребърен Витяз” в Киев. Във филмографията му са още изключителни игрални и документални творби като „Подгряване на вчерашния обед“, „Военен кореспондент“, „Европолис – градът на делтата“, „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, „Потъването на Созопол“, „Далеч от брега“, всеки от тях с десетки награди от национални и международни филмови форуми. 

Костадин Бонев и Александър Петров ще бъдат скъпи гости на публиката във Велико Търново и ще разговарят със зрителите след филма! 

Втората филмова творба за съботната вечер на 27 май, с начален час 20:30 е „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ - най-новият филм на световноизвестния режисьор Фатих Акин. Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, е в основата на най-новата филмова история, разказана от Фатих Акин, по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“). Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар Хаджаби се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела… 

Третият фестивален ден във Велико Търново е неделя, 28 май и стартира в 16:00 часа с премиерно представяне на „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“ на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в 25 страни в Африка. 

Финал на програмата ни за 2023 година поставяме в неделя – 28 май, начален час 18:00, с „ЛУКА“ – най-новата творба на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала,“ – споделя режисьорката. 

Копродуцентът на „Лука“ и директор на София Филм Фест Стефан Китанов ще представи двата филма във Велико Търново.

Място на провеждане: Велико Търново,undefined

Коментари

Още събития