Все по-далеч от идеите на Ататюрк: Ердоган ислямизира Турция

В Турция има нови учебни планове, чиято цел е по-нататъшната ислямизация на страната. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) за това как Ердоган иска да възпитава благочестиви млади турци.

Новата учебна година в Турция започна с нова учебна програма за някои класове. Там думата „морал" се среща 59 пъти, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Президентът Реджеп Тайип Ердоган отдавна е обявил за цел възпитаването на „благочестива младеж". Новата програма е още една стъпка в тази посока.

"Най-политизираната образователна реформа" 

Както посочва германското издание, тази програма не е била подложена на анализ, не е обърната към децата и представлява най-политизираната образователна реформа от идването на Ердоган на власт. ФАЦ цитира експерта по образованието Суат Кардаш, чиято най-голяма тревога е обстоятелство, че правителството преследва политически дневен ред, вместо да търси отговори на най-неотложните образователни проблеми на страната. „Нашите деца имат спешна нужда от повече когнитивни способност, а програмата е претоварена с морални принципи, религиозни съдържания и социоемоционални компетентности." Експертът смята още, че концепцията е била разработена без каквито и да било познания за модерната педагогика.

ФАЦ отбелязва, че все пак през последните десет години резултатите на Турция в Програмата зе международно оценяване на учениците PISA са се подобрили леко, а и в инфраструктурата са направени инвестиции. Но последното сравнително проучване показва, че Турция е далеч под средното ниво на 38-те държави в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По математика, например, 39 процента от турските ученици са в групата с най-лоши резултати, само 5 на сто са се оказали сред отличниците.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Заглавно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, By Astro medya Org. Ltd. ŞTİ. - 9 AGUSTOS OPENİNG CEREMONY CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, CC BY 2.0

Коментари

Още новини