Когато държави тайно убиват

Самолети се взривяват, кораби потъват, а сега и хиляди пейджъри се взривиха в Ливан – на пръв поглед без видима причина. Тайните служби често са замесени в "мокри поръчки" и кървави акции.

Когато журналистът и критик на саудитското правителство Джамал Кашоги отива да вземе документи за планираната си сватба в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г., той на практика подписва смъртната си присъда. Още в самото консулство Кашоги е убит от специална част на саудитските тайни служби. Негов двойник впоследствие облича дрехите на убития и напуска сградата – но планът за отвличане на вниманието е зле организиран - фалшивият Кашог” е обут с различни обувки.

Няколко месеца по-късно Саудитска Арабия се оказа принудена да признае, че е свързана с убийството, припомня АРД. Рияд тогава го нарече “самоволна” операция на тайните служби. Разследването се води от самия престолонаследник Мохамед бин Салман, макар да се предполага, че именно той е поръчал убийството. В крайна сметка са издадени пет смъртни присъди.

“Лицензирани да убиват"

Експлодиралите пейджъри в Ливан сега отново върнаха на дневен ред дискусията за ролята на тайните служби. Подобни операции обаче отдавна са част от ежедневието на онези тайни служби, които имат „лиценз да убиват“ в своите страни.

Прочетете цялата статия на Дойче Веле

Заглалвно изображение: колаж на iskrata.bg/архив, отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, By Peter Curbishley - CC BY 2.0

Още новини