(обзор) Да търсим път един към друг, да постъпваме добре с ближните си, да прощаваме, казаха Българският патриарх Даниил и свещеници в неделните проповеди

Да търсим път един към друг, да постъпваме добре с ближните си, да прощаваме, бяха призивите в неделните проповеди след службите в храмовете в цялата страна на днешния ден, когато Българската православна църква чества паметта на св. Киряк Отшелник.

Да обичаме и се молим за онези, които са се отдалечили от нас, които са ни наскърбили или огорчили, призова архимандрит Антим в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.

Нека бъдем безкористни и в любовта си, и в смирението си, каза в проповедта си към миряните отец Емануил в храм "Св. Троица" в Добрич. 

Там, където вярата е истинска, се вижда, отбеляза в неделната си проповед отец Петър Гарена в храм "Св. Георги Победоносец" в Кърджали.

Да постъпваме добре с ближните си, да прощаваме, да обичаме враговете си, да правим добро, отправи послание Велбъждският епископ Исаак в храм "Св. Мина" в Кюстендил.

Главният белег, по който християнинът се отличава, е любовта към враговете си, каза в проповедта си отец Любомир в катедралния храм "Свето Успение Богородично" в Пазарджик.

Не трябва да сме християни, само когато ходим на църква, а всеки ден и във всяка ситуация, каза енорийският свещеник към католическата църква "Свети Павел от Кръста" в Русе отец Валтер Горра.

Обичайте ближния си, призова миряните отец Добри Върбанов в катедралния храм "Св. св. първоапостоли Петър и Павел" в Силистра.

Постъпвайте с човеците така, както искате те да постъпват с вас, призова Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил в проповедта си в храм "Св. равноап. царе Константин и Елена" в село Гара Елин Пелин, община Елин Пелин, Софийска област. 

Всяка неделя е празник на Христовото Възкресение. В днешната  проповед евангелското четиво е насочено към думите Христови за това, че трябва да обичаме нашите врагове и да не им отмъщаваме по никакъв начин, нито пък да въздаваме за техните злодеяния срещу нас, каза отец Александър, който служи в Стара Загора.

Духовното ни стадо расте и все повече миряни идват в храма, каза отец Бисер Христов на неделната служба в храм "Св. Успение Богородично" в Търговище.

Ако няма в нашето сърце способност да обичаме, ние сме още далеч от Христос, беше лайтмотивът в неделното послание към миряните на отец Никола Николов в храм "Св. св. Архангели Михаил и Гавраил" в Хасково.

Продължавайте да правите добро на други хора и бъдете милосърдни, призова свещеноиконом Иван Павлов в проповедта си пред миряните в църквата "Свети Три Светители" в Шумен. 

Заглалвно изображение: архив, пресцентър на Българската патриаршия

Коментари

Още новини