Домашното насилие в България през 2024 г. – разрастваща се трагедия

Домашното насилие в България продължава да оставя трайни белези върху живота на хиляди хора. През 2024 г. случаите на домашно насилие в България достигат тревожни мащаби. До края на септември са подадени близо 26 000 сигнала на телефон 112 за домашно насилие. Тази статистика надхвърля случаите, регистрирани през 2020, 2021 и 2022 г., което подчертава драстичното увеличаване на насилието в домовете, посочват БТА и Нова. (БТА)(nova.bg)

Трагедията е още по-дълбока, когато осъзнаем, че повече от 10 жени вече загубиха живота си през тази година, жертви на тези, които някога са ги наричали „свои близки“. Всяка една история носи своите детайли на ужас и страдание. Например, София беше разтърсена от случай, в който жена бе убита след години на систематичен тормоз от страна на партньора си – история, която се повтаря безброй пъти из цялата страна. Как стигнахме дотук?

Законодателни и институционални усилия

Законодателните промени през 2024 г., които въвеждат по-строги наказания и нови защитни мерки за жертвите, са жизненоважни. Но активисти предупреждават, че мерките често не достигат до онези, които най-много се нуждаят от тях. Липсата на адекватна координация между институциите, късната намеса и слабата правна защита са сред основните проблеми, които влошават ситуацията. Не на последно място е и липсата на превенция, особено в ранна възраст.

Емоционална реалност зад числата

Зад всяко число стои лична драма – страх, болка и мълчание, които никога не бива да бъдат игнорирани. Жертвите на домашно насилие не винаги намират сили да се противопоставят на насилниците си, особено когато страхът и зависимостта са толкова дълбоки. Историите на онези, които са загубили битката, са не само предупреждение, но и зов за по-голяма солидарност и незабавни действия.

Превантивните мерки и обществени кампании са нарастващо явление, но до момента те не успяват да спрат това явление. Още повече, кризисните центрове често са препълнени, а възможностите за психологическа и социална подкрепа не достигат до всички, които имат нужда от тях.

2024 г. е годината, в която трябва да изведем на преден план борбата срещу домашното насилие в България с още по-голяма решителност. Всяка история на насилие е зов за помощ, а всяка загуба на човешки живот е необратима. Институциите, обществото и всеки един от нас трябва да си постави за цел да се бори за свят без домашно насилие – свят, в който жертвите не само ще бъдат защитени, но и чути.

Заглално изображени: колаж на iskrata.bg

Коментари

Още новини