Обзор на събитията от света

Великобритания замрази диалога със Грузия заради демократични притеснения

Великобритания прекрати ежегодния си диалог с Грузия в сферата на сигурността и отменя и други разговори в областта на отбраната, след като изрази сериозни опасения относно отстъплението на кавказката държава от демократичните стандарти. Според посланика на Лондон в Тбилиси Гарет Уорд, действията на грузинското правителство през последната година предизвикват безпокойство поради „упадъка на демокрацията и антизападната риторика“ в страната. Британското правителство подчертава, че е било готово да работи с Грузия за укрепване на стабилността и благосъстоянието, но текущият политически курс на Тбилиси ги е накарал да преразгледат своето сътрудничество.

Ескалация на напрежението между Северна и Южна Корея

Напрежението на Корейския полуостров се повиши, след като Южна Корея произведе предупредителни изстрели в отговор на взривяването на участъци от общ път между двете корейски държави от страна на Северна Корея. Според южнокорейското съвместно командване на въоръжените сили, взривяването на инфраструктурата от Пхенян е определено като „много ненормален акт“. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, чрез сестра си Ким Йо-чен, обвини Южна Корея в шпионаж с дронове, което допълнително обостри отношенията между двете страни.

Камала Харис ще даде интервю за „Фокс Нюз“

Американската вицепрезидентка Камала Харис се съгласи да даде интервю за консервативната телевизия „Фокс Нюз“, което ще се излъчи на 16 октомври. Това е първото ѝ интервю за „Фокс Нюз“, считано за необичаен ход, предвид враждебната към Демократическата партия аудитория на канала. Според медии като „Ню Йорк Таймс“ и „Гардиън“, Харис прави този стратегически ход с цел да достигне до колебаещите се избиратели, които все още не са взели решение за предстоящите президентски избори.

Полша обсъжда временно спиране на правото на убежище

Полското правителство разглежда възможността временно да отмени правото на предоставяне на убежище, като част от нови мерки за борба с нелегалната миграция. Премиерът Доналд Туск обяви, че страната трябва да възстанови пълния си контрол над това кой влиза на нейна територия. Европейският съюз, от своя страна, припомни на Полша, че според европейските правила всяка страна-членка е задължена да предостави достъп до процедури за убежище. Брюксел и Варшава също продължават обвиненията срещу Русия и Беларус за преднамерено насочване на мигранти към полската граница.

Иран осъжда нови санкции от ЕС и Великобритания

Иран остро осъди новите санкции, наложени от Европейския съюз и Великобритания, като отрече твърденията, че предоставя балистични ракети на Русия. Според говорителя на иранското външно министерство, тези обвинения са неоснователни и противоречат на фактите, свързани с войната в Украйна. Санкциите, наложени на седем физически лица и организации, включват ирански авиокомпании и фигури от Революционната гвардия, които според ЕС и Великобритания са свързани с трансфери на балистични ракети към Русия. Тези санкции предвиждат замразяване на активи и забрана за влизане в ЕС.

Заглалвно изображение: колаж на iskrata.bg/официален профил на Камала Харис във flickr

Коментари

Още новини