Мария Колесникова: Непреклонната борбеност зад решетките на Лукашенко

Мария Колесникова, белоруската икона на протестите срещу режима на Александър Лукашенко през 2020 г., остава едно от най-разпознаваемите лица на борбата за демокрация в страната. През 2021 г. тя беше осъдена на 11 години затвор по обвинения в заговор за сваляне на правителството и участие в екстремистки дейности. Тя попадна под международните прожектори, след като скъса паспорта си, за да предотврати принудителното си депортиране в Украйна.

Източник: официален профил на Мария Колесникова в x.com

През последната година състоянието на Колесникова е особено тревожно. От февруари 2023 г. тя е в пълна изолация, като контактите с външния свят са почти напълно прекъснати. Последната информация, която семейството й получи, беше чрез други затворници, което предизвиква опасения за нейното здраве. В края на 2022 г. Колесникова претърпя операция на корема, но условията в затвора възпрепятстват възстановяването й. Според сестра й, Татяна Хомич, Колесникова в момента е в изключително тежко физическо състояние, лишена от адекватна медицинска грижа и храна.

 Въпреки тези трудности, Колесникова остава символ на съпротивата. Нейните последователи продължават да изразяват солидарност с нея, а опозиционната лидерка Светлана Тихановска също призова международната общност да не забравя за случая на Колесникова, отбелязвайки, че режимът на Лукашенко е в "война с жените".

 Макар и изолирана, Колесникова продължава да вдъхновява съмишленици и активисти както в Беларус, така и извън нея. Много от тях подчертават, че нейното физическо и психическо състояние са резултат от целенасоченото издевателство над нея в затвора. Колонията, в която се намира, известна с наказателната си политика, е станала символ на репресиите срещу опозицията в страната. В момента Колесникова е изправена пред непрекъснат психологически и физически натиск, който според мнозина има за цел да я сломи и ликвидира.

 Това състояние на изолация и мълчание, което държавата налага върху нея, е един от най-ярките примери за репресивната политика на беларуското правителство спрямо политическите затворници, от които повече от 1 400 души продължават да бъдат зад решетките. 

Заглавно изображение и снимки: колаж на iskrata.bg/архив, официален акаунт на Мария Колесникова в Х

Коментари

Още новини